VIJESTI

OTKRIVAMO Bosanac Mersad Nuhanović snimao napadača, on mu ranio roditelje!

Ko je napravio svjetski poznati snimak

M. DEDIĆ

24.7.2016

Dvoje Bosanaca koji žive u Minhenu, Mirsad i Nevresa Nuhanović, lakše su povrijeđeni u napadu pomahnitalog ubice prije dva dana u njemačkom gradu, potvrdili su za "Dnevni avaz" članovi porodice iz Cazina.

nuhanovic

Mersad Nuhanović: Sonboli puca prema njemu

Istovremeno, kako ekskluzivno saznajemo, riječ je o porodici koja je mobitelom snimala napadača na krovu tržnog centra i objavila snimak na kojem se vide rasprava i svađa s Alijem Davidom Sonbolijem, koje su prenijeli svi svjetski mediji.

Odbijeni metak

Snimak je napravio 20-godišnji Mersad Nuhanović, Mirsadov sin, tvrdi za naš list Ifet Nuhanović (24) iz Rujnice kod Cazina, prvi rođak.

- Tako je htjela sudbina, on je mobitelom snimao 18-godišnjeg mladića iranskog porijekla koji se na parkingu ispred lifta svađao s jednim Turčinom, a onda je zapucao prema njima - kaže Ifet Nuhanović.

ifet-nuhanovic

Ifet Nuhanović: Prenio događaje

Na snimku koji je objavljen čuje se svađa na njemačkom jeziku, a onda i riječi na bosanskom. Upravo u tom trenutku, odbijeni metak pogodio je i Mirsada i Nevresu.

- Mersad je snimao svađu  njih dvojice, na snimku se vidi napadač, ali Turčin se ne vidi. U jednom trenutku Turčin kaže napadaču: „Eno, snima te“, na šta ovaj kaže: „U pravu si“ i tada je pucao prema Mersadu. Metak  je pogodio  u ćošak balkona i najvjerovatnije se odbio i pogodio Mersadovog oca Mirasad u leđa, a majku  Nevresu u ruku. Ne znam, naprosto, objasniti kako su oboje ranjeni jednim metkom - prepričava Ifet Nuhanović sve što mu je prenio amidžić Mersad, s kojim je već razgovarao.

Posjekotina na ruci

Pokušali smo kontaktirati Mersada, ali on nam je porukom odgovorio da su u kontaktu s policijom te da ne može razgovarati.

Ifet Nuhanović potvrdio je da je njegov amidža Mirsad jučer ujutro pušten iz bolnice i da se dobro osjeća. Supruga Nevresa ranjena je u ruku, metak je, praktično, napravio duboku posjekotinu. Bračni par Nuhanović ima svoje pekare u Minhenu i već 30 godina žive u glavnom gradu Bavarske.

Pištolj za pojasom

Ifet nam je prenio, iz razgovora s Mersadom, da je svađa između napadača i Turčina trajala je još tridesetak sekundi nakon kraja snimka koji je objavljen na internetu.

Tada je napadač upucao osobu s kojom se raspravljao, stavio pištolj za pojas i sišao liftom prema „McDonald'su“ da nastavi krvavi pohod.