KULTURA

Festival ulične umjetnosti oživio Radićevu

Danas se završava trodnevna manifestacija

E. D.

24.7.2016

Radićeva ulica i jučer je bila centar kulture. Drugi dan Festivala ulične umjetnosti građanima je ponudio brojne sadržaje. Bilo je tu ponešto za svačiji ukus - od izložbi do predstava i koncerata. 

Tako je jučerašnji dan obilježilo predstavljanje skulptura pasa "Lutalice“ autorice Une Čardžić, gdje su posjetioci mogli vidjeti čopor pasa napravljen od žice, kao i plakat napravljen od kandidatskih lista za izbore te isječaka naslova iz dnevnih novina o predizbornoj kampanji, ali i dnevnopolitičkim događajima. 

- Postavka je osvrt na trenutnu situaciju u društvu. Ovo je moj odgovor na sistem koji je proizveo lutalice protiv kojih se većina ljudi bori - rekla je Čardžić.

Veliku pažnju privlačili su postavljeni Art market, zatim izložba "Čitaj, crtaj, vuci, guraj", Graffiti radionica… Kako nam je rekao Emir Zametica, jedan od organizatora ovog festivala, Radićeva ulica je zatvorena za saobraćaj od 16 do 23 sata, a isto će biti i danas, posljednjeg dana Festivala.

- Osim teatarskog performansa “Veliki orkestar” naše grupe klovnova “Everymen” i sit down komedije Jasmina Džemidžića, posebno smo ponosni na prezentaciju velikog murala koji je posvećen bh. piscu i novinaru Karimu Zaimoviću. Mural se radi u ulici Musala i u završnoj je fazi - rekao je Zametica.

Spomenik Golfu 2

U Velikom parku danas će od 10 sati biti priređene radionice akrobatske tkanine i trapeza na otvorenom. U Radićevoj ulici program počinje u 16 sati. Osim Art marketa i Otvorenog zida, bit će organizirana i promocija ideje za spomenik Golfu 2 “Spomenik heroju”.