GLOBUS

SOROS UPOZORAVA: Evropskoj uniji prijeti smrtna opasnost!

Američki investitor

(D. K.)

23.7.2016

Koktel od Brexita, migracione krize i mogućeg bankarskog kolapsa može postati smrtonosan za Evropsku uniju, dok svjetski finansijski sistem stoji na pragu novih kataklizmi, izjavio je u intervjuu italijanskom listu "Corriere della Sera" američki investitor George Soros.

Netaknuti resursi

Soros upozorava da Evropskoj uniji nakon Brexita "prijeti smrtna opasnost".

Navodi kako Evropa može da preživi samo ako se pretvori u takav savez kojem bi želio da se priključi London i u kojem ne bi bili organizovani "Brexiti".

Prema njegovim riječima, migraciona kriza u Evropi usporena je nakon što je zatvorena balkanska maršruta, ali ne treba misliti da će situacija ostati stabilna, čak i ako se sada čini da Evropljani nisu protiv migranata. Vlasti u Italiji i drugim zemljama treba da pokažu realnu spremnost da rješavaju zajedničke probleme do kojih je dovela politika EU prema izbjeglicama.

- To je u potpunosti pitanje političke volje. EU posjeduje netaknute resurse koje može da iskoristi. Ako to sad ne uradi, kada se nalazi na granici života i smrti, kada će?", zapitao se američki finansijer.

Neuspješni vojni puč u Turskoj samo će povećati neodređenost po pitanju sigurnosti. Erdogan je krenuo na primirje sa Rusijom, sa željom da postane posrednik između Rusije i Evrope, navodi se u članku lista "Corriere della Sera".

Nepouzdana baza

- U svakom slučaju, sporazum između EU i Turske je suviše nepouzdana baza za novu politiku EU o izbjeglicama - smatra Soros.

Kako bi preživjela, EU treba hitno da preduzme odlučne mjere, smatra milijarder. Prije svega, treba da bude formulisana jasna razlika između EU i eurozone.

Slaba karika same eurozone, po mišljenju Sorosa, jeste Italija, čije banke vape za hitnim ozdravljenjem. On predlaže da se uvedu sankcije institucionalnim investitorima, a privatnim da se nadoknade gubici.

Osim toga, investitor je kao neophodne uslove za preživljavanje Evrope označio poštovanje finansijske discipline i pravila bankarskog saveza.