NOGOMET

VELIKI GRADSKI DERBI Željezničar i Sarajevo podijelili bodove na Grbavici

Prvo kolo Premijer lige BiH

A. TIRO

23.7.2016

Na stadionu Grbavica večeras je odigran 108. gradski derbi vječitih rivala Sarajeva i Željezničara. Na kraju je bilo 1:1, a mnogo zadovoljniji ovim rezultatom mogu biti domaći navijači koji su od 30. minute igrali s igračem manje.

U prvom poluvremenu gledali smo poprilično loš fudbal koji je obilovao sa mnogo grešaka na sredini terena ali i  nervoznom igrom obje ekipe. Ta nervoza je kulminirala u 30. minuti kada je Senad Husić zaradio drugi žuti karton, odnosno crveni nakon gužve na sredini terena. Rezultatom 0:0 završilo je prvo poluvrijeme.

U drugom dijelu, kada su svi očekivali uraganske napade Sarajeva, Željo je došao u vodstvo. Sjajnu akciju Nikolića završio je Lendrić odličnim golom iz voleja za vodstvo tima sa Grbavice.

Slavlje Željezničara trajalo je svega šest minuta kada je nakon asistencije Bekića glavom pogodio novajlija u timu Koševa Ahmetović.

Uslijedio je prekid od 16 minuta kada su navijači Sarajeva bakljadom prekinuli susret. Nakon što je sudija Valjić vratio igrače na teren, uslijedili su uraganski napadi tima sa Koševa. U promašajima se najviše istakao Leon Benko, koji je nekoliko puta bio vrlo blizu gola, ali što zbog nepreciznosti, ali i sjajnih odbrana Fejzića nije uspio doći do gola.

Ostalo je na kraju 1:1. Željezničar će u narednom kolu igrati sa Olimpicom, dok će Sarajevo na Koševu dočekati prvaka ekipu Zrinjskog.

93'+ Kraj utakmice na Grbavici. Željezničar i Sarajevo su podijelili bodove u velikom derbiju, bilo je 1:1. Strijelci su bili Lendrić i Ahmetović.

90' Igrat će se još tri minute sudijske nadoknade.

89' Još jedan pokušaj Ahmetovića glavom, ali bez problema za Fejzića. Sve smo bliži još jednom remiju u gradskom derbiju.

86' Finiš susreta na Grbavici. I dalje je 1:1.

82' Novi udarac igrača Sarajeva, ali šut Rustemovića odlazi preko gola. Željezničar se potpuno očekivano zbog igračkog deficita povukao i čekao svoju priliku iz kontranapada.

79' Benko je ponovo imao dobru priliku za Sarajevo, ali njegov udarac opet brani Fejzić. U drugom poluvremenu gledamo reviju promašaja Benke.

75' Potpuna ofanziva Sarajeva. Dušan Hodžić je odlično probio po desnoj strani i ubacio loptu u šesnaesterac, ali udarac Benke odlazi zamalo pored gola.

72' Još jedna dobra prilika za Sarajevo. Odlično je ubacio Duljević, a udarac Benke odlazi pored gola.

66' Odlična prilika za Sarajevo, ali udarac Benke sjajno brani Fejzić. Veliki pritisak Sarajeva u ovim trenucima.

78' Susret na Grbavici je nastavljen nakon 16. minuta prekida. Vrijeme je pomjereno i utakmica je nastavljena od trenutka kada je i prekinuta, tako da se sada igra 64. minuta.

67' Kako saznajemo od našeg novinara sa lica mjesta i utakmica je dovedena u pitanje jer su navijači Sarajeva zapalili dio stolica na sjevernoj tribini. Također delegat utakmice želi isprazni tribinu gdje se nalaze navijači Sarajeva.

64' U ovim trenucima meč je prekinut, a glavni sudija Valjić je povukao igrače sa terena.

Naime, navijači Sarajeva, Horde zla su tokom slavlja počele da lome stolice, a na tribine gdje su smješteni poslani su i specijalci.

59' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Sarajevo dolazi ekspresno do izjednačenja. Strijelac je bio Ahmetović, a asistenciju je upisao Bekić.

56' Dobar udarac Rustemovića, ali njegov šut odlazi pored gola. Sarajevo sada mora ići na sve ili ništa. U ovim trenucima i Leon Benko ulazi u igru.

53' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Vodi Željo 1:0, a strijelac je Ivan Lendrić. Sjajna akcija igrača Želje, a Lendrić sjajno iz voleja pogađa za 1:0 i veliko slavlje na Grbavici navijača Željezničara, popularnih Manijaka. Asistenciju je upisao Nikolić.

 

 

51' Prva izmjena u ekipi Sarajeva. Umjesto Kadušića u igri je Hodžić.

46' Počelo je drugo poluvrijeme utakmice na Grbavici. Nadat se da ćemo gledati mnogo bolji nogomet u drugom dijelu.

Završeno je prvo poluvrijeme velikog gradskog derbija između Željezničara i Sarajeva. Rezultat je 0:0, a ruku na srce nije se imali ni mnogo toga vidjeti.

Prilično oštra igra sa mnogo grešaka na sredini terena odlike su prvog poluvremena.

Čini se kako je najzanimljivije bilo u 30. minuti kada je nakon koškanja na sredini terena crveni karton zaradio Husić u redovima Želje.

Sarajevo je imalo više udarac prema golu Fejzića, ali niti jedan nije išao u okvir gola. Željezničar je prvi put šutirao prema golu Sarajeva tek u 36. minuti kada je Lendrić bio neprecizan.
 
Ostalo je do kraja 0:0. Svakako da očekujemo mnogo bolji nogomet u drugom poluvremenu.

45' Još jedna opasna situacija pred golom Fejzića. Nakon centaršuta Kadušića, glavom je šutirao Ahmetović, ali lopta odlazi pored gola.

44' Finiš prvog poluvremena na Grbavici. Nakon centaršuta Rustemovića, glavom je šutirao Novaković, ali i dalje je 0:0.

36' Prvi udarac prema golu Sarajeva, ali šut Lendrića odlazi pored gola.

35' Novi udarac iz slobodnjaka za ekipu Sarajeva, ali Rustemović je bio neprecizan. Ostalo je 0:0.

30' Crveni karton za Husića u redovima Željezničara nakon što je udario Ahmetovića. Iako se u prvo plan činilo da je Boccaccini dobio crveni karton, ipak se radilo o Husiću, koji je prije nekoliko minuta dobio i prvi žuti karton.

29' Pokušaj Kadušića sa nekih 30-ak metara, ali lopta odlazi pored gola.

26' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Senad Husić, koji je vrlo grubo "pokupio" Duljevića.

22' Prvi udarac prema golu Željezničara uputio je Duljević, ali lopta odlazi visoko iznad gola. I dalje je 0:0.

20' Mnogo grešaka na sredini terena obje ekipe. Golmani zasad bez potrebe da intervenišu.

12' Drugi korner za Željezničar, ali nije bilo opasnosti po odbranu Sarajeva.

8' Prvi korner za ekipu Sarajeva, ali bez opasnosti za Fejzića.

3' Prva opasna situacija pred golom Sarajeva, ali Pavlović je bio fauliran i lopta je za igrače Bordo tima.

1' Počeo je 108. vječiti sarajevski derbi između Željezničara i Sarajeva. Sa centra su počeli igrači Sarajeva.

20:27 Igrači obje ekipe predvođene glavnim sudijom Ognjenom Valjićem izašli su na dupke punu Grbavicu. Očekujemo početak derbija.

navijaci-1

20:25 Navijači Željezničara, popularni Manijaci su prije početka utakmice otpjevali legendarnu "Grbavicu" i tako dali dodatni štimung večerašnjem derbiju.

20:10 Trener Željezničara Miloš Kostić na jučerašnjoj konferneciji za novinare naglasio je da su svi igrači jedva dočekali početak prvenstva, te da je ekipa spremna za derbi protiv Sarajeva.

derbi-222

Sa jučerašnje konferencije za novinare

- Derbi utakmice ne krasi lijep nogomet, već borba i agresivnost, a to je ono što možemo očekivati sutra. Mi želimo pobijediti pred našim navijačima, ali veoma je bitno da budemo maksimalno koncentrisani. U ovakvim mečevima jedna lopta može odlučiti pobjednika – rekao je Kostić.

Trener FK Sarajevo Almir Hurtić istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za medije da je njegov tim spreman fizički i taktički za sutrašnji duel, te da očekuje težak susret koji vjerovatno neće prikazati lijep nogomet.

- Oba tima su dovela veliki broj novih igrača i sigurno je da bi bolje bilo da se sastajemo u trećem ili četvrtom kolu. Želimo doći do pobjede  jer u ovoj sezoni imamo velike ambicije. Željezničar je dobio dva posljednja derbija, tako da sada želimo prekinuti taj niz. Pritisak je osjetan, ali bitno je da u meč uđemo hladne glave. Mislim da su naši igrači dovoljno iskusni da to učine – rekao je Hurtić.

20:05 U dosadašnjih 107 ligaških okršaja Željezničar je upisao 32 pobjede, Sarajevo 31, dok su 44 utakmice okončane remijem. Ono što je odlikovalo posljedjne utakmice je neefikasnost napadača obzirom da je na posljednjih osam utakmica postignuto isto toliko golova.

20:00 Pola sata prije početka utakmice stadion je pun te se očekuje fenomenalna atmosfera.

19:55 Večeras se na stadionu Grbavica igra 108. vječiti derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva.

Zanimljivo da je ovo prvi put otkad je Bosna i Hercegovina nezavisna zemlja da se vječiti rivali sastaju u prvom kolu.

Podsjećamo u posljednja dva derbija slavio je Željezničar i to identičnim rezultatom 1:0. Prošle sezone na Grbavici Plavi su slavili golom Tiaga, a na Koševu je gol Stevanovića odlučio pobjednika.

derbi3

Oba trenera su pred večerašnji susret imali problema sa sastavima. Tako Miloš Kostić, trener Želje neće moći računati na Blagojevića, Stevanovića i Kjosevskog, dok će kod Sarajeva faliti stoper Kovačević koji se nedavno povrijedio.

sastav

Treneri obje ekipe će u večerašnji susret krenuti vrlo ofanzivno, a posebno se to odnosi na domaći tim jer će Željo krenuti u meč sa čak tri napadača.

Sastav Željezničara:Fejzić, Memija, Kosorić, Boccaccini, Husić, Beganović, Bekrić, Radinović, Lendrić, Nikolić i Pozder.

derbi2

Trener Sarajeva Almir Hurtić je iznenadio timom jer je najboljeg strijelca iz prošle sezone Leona Benku ostavio na klupi za rezervne igrače.

Sastav Sarajeva: Pavlović, Kadušić, Balić, Novaković, Al. Bekić, Rustemović, Sarić, Radovac, Duljević, Crnkić i Ahmetović.

Susret će suditi Ognjen Valjić iz Banje Luke, a asistirat će mu Senad Ibrišimbegović (Travnik) i Goran Dujak (Odžak)