VIJESTI

Svako šesto dijete u RS rađa se u vanbračnoj zajednici

Porazna statistika o novorođenčadi u BiH

G. DAKIĆ

24.7.2016

Prošle godine u Bosni i Hercegovini rođeno je 28.906 djece, dok je 37.070 osoba umrlo. U RS je ovaj problem daleko izraženiji, kao i onaj koji kaže da je u manjem bh. entitetu svako šesto dijete rođeno u vanbračnoj zajednici. U cijeloj BiH ovaj statistički podatak je tek neznatno bolji - svako deveto dijete rađa se u “braku bez papira”. Najviše vanbračne djece rađa se u Banjoj Luci i Tuzli. 

Nije alarmantno

Socijalni radnik Dajana Šipraga-Zlojutro kaže za “Avaz” da je Banja Luka postala grad mladih ljudi u kojem veliki broj tih osoba dalje gradi svoj život nakon studiranja ili dolazi zbog posla bez obzira na stepen stručne spreme. 

- Zbog toga se i očekuje pozitivan prirodni priraštaj. Podatak o djeci rođenoj van braka ide u prilog toj statistici. Činjenica da se određeni broj djece rađa van ustanove braka nije nova, oduvijek ih je bilo. Ne bi trebalo da je taj podatak alarmantan dok partneri funkcionišu u ulozi roditelja - kaže Šipraga-Zlojutro.

dajana-sipraga-zlojutro1

Šipraga-Zlojutro: Oduvijek je bilo vanbračne djece

Ona smatra da je za djecu najbitnije da imaju jasno definirane uloge roditelja, a ne zakonski okvir. Zakonski okvir se, ističe ona, lako dogovori ako bračni partneri funkcioniraju u tom segmentu. 

- U medijima često nailazimo na različite statističke podatke kojima se želi ukazati na bojazan našeg društva, a to je da brak odlazi u prošlost. Naša briga treba da ide u pravcu nastojanja i očuvanja osnovnih ljudskih vrijednosti kojima će podučavati djecu, a ne da se bavimo formom. Suština je odgajanje djece u ljude i sopstvenim primjerom i ponašanjem prema svom partneru ili partnerki u braku ili van njega - smatra Šipraga-Zlojutro.

Djeca odlaze

Novinarka Marija Milić kaže da se o demografskoj politici malo govori. Ukoliko se to i dešava, prostor za to je, smatra ona, rezerviran u 25. minuti dnevnika ili u novinskom stupcu kratkih vijesti.

- Prošle godine je iz banjalučke škole „Ivo Andrić“, škole u centru grada, ispisano, čini mi se, 28 djece. Razlog, odselili su s roditeljima u inostranstvo. Nemojte me držati za riječ, nemam sada gdje da provjerim podatak, jer su svi u školi na raspustu, ali ako sam pogriješila, pogriješila sam za jedno ili dvoje djece. Alarmantno i prije svega tužno. Ako je tako u Banjoj Luci, onda možemo samo da zamišljamo kako je u manjim mjestima kojima je država odavno okrenula leđa - kaže Milić.

marija-milic

Milić: Iz škole u centru Banje Luke otišlo 28 djece

Koliko pelena treba za jedan mjesec?

- Kad vas drugi put budu lagali da vam je dobro i da živite u „najboljem mjestu za život“, pitajte ih znaju li koliko koštaju dječije gaće. Koliko pelena treba za jedan mjesec, koliko koštaju bodi i benkice. Koliko koštaju prašak i struja da se to opere i koliko mjesečno svega toga treba. Koliko košta dječija kozmetika, kolica, krevetac. Koliko koštaju cipele, patike, čizme, hlačice, adaptirano mlijeko, meso, voće za sokiće i gdje tačno da kupe neprskano povrće - kaže Milić.