SARAJEVO

Skupština i Vlada KS sve produktivnije

Centri civilnih inicijativa o radu vlasti u prvih šest mjeseci

E. DRAGUNIĆ

23.7.2016

Skupština i Vlada KS su u drugom kvartalu 2016. godine intenzivirale svoj rad i poboljšale ukupne rezultate, rečeno je na jučerašnjoj pres-konferenciji Centara civilnih inicijativa (CCI), na kojoj su predstavljeni rezultati rada kantonalne vlasti u prvih šest mjeseci ove godine.

Najbolji rezultat

Kako je naglašeno, efikasnost Skupštine KS u druga tri mjeseca ove godine povećana je za čak trećinu u odnosu na rezultate u prva tri mjeseca.

- Sa 71 mjerom razmotrenom u prvom kvartalu Skupština je u drugom kvartalu digla produktivnost na čak 132 mjere. To je i najbolji kvartalni rezultat u dosadašnjem radu aktuelnog saziva Skupštine - rekao je Alen Ćular, koordinator CCI-ja.

Kako je pokazao monitoring CCI-ja, produktivnost Skupštine KS u kontinuitetu je daleko iznad produktivnosti ostalih kantonalnih skupština. Tako su 203 različite mjere Skupštine KS razmotrene u ovom periodu, čak tri i po puta više od drugog najboljeg rezultata neke kantonalne skupštine. Analiza CCI-ja pokazala je da je produktivnost Skupštine KS veća i od produktivnosti entitetskih parlamenata.

- U usvajanju zakona Skupština KS postigla je jedan od najboljih rezultata u posljednjih šest godina. U prvih šest mjeseci ove godine usvojeno je 12 zakona u prijedlogu i prihvaćeno još sedam u nacrtu - kazao je Ćular.

Poput Skupštine, i Vlada KS, koju čine ministri SDA, SBB-a i BPS-a, kako je rečeno jučer, imala je najveći intenzitet rada i najveću produktivnost od svih kantonalnih vlada. Na 65 zasjedanja u prvih šest mjeseci članovi Vlade razmotrili su čak 1.000 mjera.

Razmotrene mjere

- Broj održanih zasjedanja povećan je za skoro četvrtinu, a broj razmotrenih mjera za 75 posto. Samo u maju je na 13 održanih zasjedanja razmotreno 307 mjera, što je drugi najbolji mjesečni rezultat ove vlade od njenog imenovanja - istakao je Ćular.

Nacrt strategije razvoja

Iz CCI-ja navode da je KS, uz HNK, jedini kanton koji još nema usvojenu strategiju razvoja. Kako napominju, Vlada KS je 14. aprila utvrdila strategiju, i to u formi nacrta.

- Radi se o strategiji razvoja, koja je, uz strategiju za mlade, bila i u prošlogodišnjem programu rada Vlade - kazao je Ćular.