VIJESTI

SDA i SBB činili su sve da se postigne dogovor o Mostaru

Nakon sastanka političkih lidera s ambasadoricom Kormak

M. SMAJKIĆ

23.7.2016

Nakon što lideri SDA, SBB-a i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović na pregovorima o Mostaru, koji su  održani u četvrtak navečer u rezidenciji ambasadorice SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), nisu postigli konačni dogovor, iz Gradskog odbora SDA Mostar jučer su istakli da su ovom procesu pristupili krajnje odgovorno, s obzirom na, kako su naveli, težinu političke krize u Mostaru.

Jasan stav

- Želimo naglasiti da je SDA, u saradnji s koalicionim partnerom SBB-om, učinila sve da se dođe do dogovora te da građani Mostara konačno izađu na izbore - kazali su jučer iz GO SDA.

Također, podsjetili su na to da pojedine stranke zaboravljaju da se odluka Ustavnog sud BiH ne odnosi samo Izborni zakon. U toj odluci, istakli su, jasno je navedeno da Gradsko vijeće Mostara mora uskladiti Statut Grada Mostara s izmjenama Izbornog zakona.

 - To jasno ukazuje da se i izmjene Izbornog zakona za Mostar i uređenje Grada moraju rješavati zajedno. S obzirom na to da smo i prilikom sinoćnjih (četvrtak, op. a.) razgovora čuli da i važni predstavnici međunarodne zajednice traže rješavanje jedino izmjena Izbornog zakona, spremni smo i to prihvatiti, uz odgovarajući sporazum, ako će to dovesti do izbora u Mostaru - naveli su iz mostarske SDA.

Upravo zbog toga, istakli su, insistirali su na potpisivanju posebnog sporazuma o Mostaru, što je, pojasnili su, samo nastavak prakse započete još u Dejtonu. 

- Mišljenja smo da bi jedan takav sporazum, s jasno navedenim obavezama i rokovima, dugoročno riješio političku krizu u Mostaru na najbolji način. Kako bi takav sporazum dobio što više na snazi i ozbiljnosti, SDA je predložila i da garanti takvog sporazuma budu najvažniji predstavnici međunarodne zajednice u BiH i diplomatskog kora, kao što su OHR, Ambasada SAD u Sarajevu te Delegacija EU u BiH - poručili su iz SDA.

Usklađivanje Statuta

Skoro identičan stav u vezi s predloženim sporazumom jučer smo čuli i u Gradskom odboru SBB-a Mostar. Jer, kako su naveli, prihvatanjem izmjena Izbornog zakona, uz potpisivanje takvog dokumenta, bio bi usklađen Statut Grada nakon provedenih izbora. Također, u mostarskom SBB-u očekivali su da će HDZ BiH imati razuma prema predloženim varijantama.

Kljako: Prijedlog u interesu građana

anel-kljako111

Kljako: Dobar prijedlog

- Zajednički prijedlog SDA i SBB-a koji ide u korist svih građana Mostara zaista bi bio dobar. Očekivali smo da će taj prijedlog, u konačnici, biti prihvaćen, ali smo uprkos tome predložili druge varijante koje, također, brane interese svih građana Mostara. Međutim, HDZ je ostao pri svom prvobitnom stavu - rekao nam je jučer predsjednik GO SBB-a Anel Kljako.