VIJESTI

BiH i Kosovo razgovarat će o ukidanju viznog režima!

Prvi korak ka normalizaciji odnosa s Prištinom

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.7.2016

U Sarajevu će naredne sedmice biti otvoreni razgovori na visokom nivou između zvaničnika BiH i Kosova o liberalizaciji viznog režima između dvije zemlje. Kako saznaje „Avaz“ iz više izvora, tim povodom iz Prištine stiže posebna delegacija s kojom će biti održano više sastanaka na kojima bi trebali biti izneseni stavovi i argumentacija za ukidanje viznog režima za građane Kosova i BiH i protiv toga. 

Srbijanski model 

Prema izvorima našeg lista, postoji zainteresiranost predstavnika obije zemlje da dođu do kompromisa koji bi omogućio lakši protok ljudi i robe. 

Kao osnova za rješavanje ovog pitanja, odnosno model koji bi se primjenjivao bit će onaj koji primjenjuje Srbija, koja je, iako ne priznaje kosovske pasoše, ipak je omogućila slobodu kretanja građanima Kosova, odnosno ne traži im vize za ulazak u tu zemlju. Građani Kosova mogu bez viza putovati i u Crnu Goru.

Saznajemo i da Kosovo, koje je inicijator ovih razgovora, u ovom trenutku zbog nepostojanja konsenzusa u BiH za priznanje Kosova kao države, ni u kojem slučaju predstojeće aktivnosti u vezi s liberalizacijom viznog režima ne želi dovoditi u vezu s pitanjem priznanja nezavisnosti. 

Prvi razgovori o mogućnosti ukidanja viza građanima Kosova spominjani su još 2014. godine, kada je Kosovo te kao reciprocitet uvelo vize za građane BiH. 

Novi korak

Čak je Ministarstvo vanjskih poslova BiH prije toga bilo pripremilo odluku o liberalizaciji viznog režima s Kosovom te ju je proslijedilo Vijeću ministara BiH, ali su ministri iz srpskog naroda  tada tražili da se o tome očituje Predsjedništvo BiH. To, međutim, nikada nije učinjeno, jer je tadašnji član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao da liberalizacije ne može biti.

Predstojeći razgovori stoga bi trebali predstavljati novi korak u rješavanju ovog problema i otvaranju novog poglavlja između dvije zemlje koje, osim ovog, nemaju drugih otvorenih pitanja.

Šansa za jače ekonomske veze 

Premda se godinama govori o šteti koju vizni režim koji Kosovo i BiH primjenjuju na svoje građane, nanosi prije svega poslovnoj komunikaciji privrednika dvije zemlje, od čega zavisi i trgovinska razmjena između BiH i Kosova, do sada nije bilo konkretnih pomaka na tome da se ovo pitanje pomjeri s mrtve tačke.