PUTOVANJA

SLABA SEZONA U Crnoj Gori cijene soba i po osam eura

Mještani se žale

(A.Č.)

23.7.2016

Špic sezone je, a u privatnim sobama i apartmanima duž crnogorskog primorja praznih kreveta je napretek. "Julska rupa", kako obično zovu slabiju posjetu turista tokom prvog dijela sedmog mjeseca potrajala je i duže od njenog roka.

Iz Turističke organizacije Budve saopštili su da od Jaza do Buljarice boravi 60.000 turista, što je, kažu, "negde kao i lani". Domaćini, oni koji se bave izdavanjem soba, ljuti su, jer se statistika i stvarno stanje veoma razlikuju. Gužve na plažama i šetalištima prave brojni vikendaši, ali i stranci i domaći koji imaju kuće i stanove duž obale. Uglavnom Rusi, ali i ljudi iz regiona. 

- Ne znam čemu služe procenti, kada gostiju nema. Cio stan mi je prazan, nikako da dođe prvi gost - kaže Dragana Neković iz Budve. 

Žale se i domaćini iz Petrovca, Buljarice i drugih mjesta, napominjući da su uglavnom puni hoteli, a da je u njihovim kućama i stanovima premalo gostiju. 

Da je "oseka" prilična, svjedoče i dileri, ulični prodavci soba, koji su ispunili trotoare oko gradskih bulevara u Budvi i drugim mjestima. Sa "bedževima" na kojima piše "sobe, apartmani" jurišaju kao osice na automobile stranih registracija i tako prouzrokuju saobraćajne gužve, nerjetko i sudare. Sve u želji da popune prazne sobe gazdama koje su ih angažovale za ovaj posao. To, inače, rade ilegalno. 

Cijene stoje i padaju. Gostima je skupo noćenje od 12 i 15 eura, pa oni čije su kuće prazne nude krevet i za deset, odnosno osam eura. Najgori je, vele, prazan krevet. 

Optimisti, među kojima su najbrojniji oni koji se bave turističkom politikom, kažu da će najezda početi narednog vikenda, pišu Večernje novosti.