GLOBUS

Iran osudio napad u Minhenu, tri žrtve s Kosova

Ubijeno devet osoba, 26 ranjeno

(A.Č.)

23.7.2016

13:36 Troje mladih s Kosova prve su identificirane žrtve napadača (18) iz Münchena. U jučerašnjem napadu poginulo je devetero ljudi, a 27 je ranjeno. Napadač se ubio.

Svijet je obišla fotografija oca 21-godišnjeg Dijamanta Zabergja koji je na mjesto pogibije sina došao s buketom crvenih ruža i sinovom fotografijom. Osim Dijamanta poginule su i prijateljice Armela Segashi i Sabina Sulaj. Osim njih, dječak (14) iz Bujanovca u Srbiji teško je ranjen u predjelu trbuha, javlja Kosovopress. 

rt

Osim Dijamanta poginule i prijateljice Armela Segashi i Sabina Sulaj

11:50 Ministarstvo vanjskih poslova Irana osudilo je napad u tržnom centru u Minhenu, u kome je 18-godišnji Nijemac iranskog porijekla ubio devet i ranio 21 osobu.

Portparol Ministarstva Bahram Hasemi naveo je da Iran "osuđuje taj čin i izražava solidarnost sa njemačkim narodom i vladom", prenijele su iranske agencije Irna i Isna.

Hasemi je dodao da Teheran osuđuje "ubistvo nevinih i bespomoćnih ljudi" i da je "jedini izlaz totalna i bezuslovna borba protiv terorizma".

U napadu u Minhenu u kome je ubijeno devet osoba, poginulo je i troje građana Kosova koji su živjeli u Njemačkoj, objavili su danas prištinski mediji.

Prema informacijama koje zvanično još nisu potvrđene ubijeni su Armela Segaši, Dijamant Zabrđa i Sabina Sulja. 

Ubistvo Segašijeve je potvrdio njen brat, koji je tražio pomoć i informacije o svojoj sestri, dok je ubistvo Zabrđe na facebooku objavio njegov stric.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova još nije zvanično objavilo potrvdu o ovim ubistvima.

Deset ljudi, uključujući i napadača izgubilo je život u pucnjavi kod Olimpijskog tržnog centra u Minhenu. Povrijeđeno je 26 osoba, 16 je bolnički zbrinuto od kojih je troje u teškom stanju.