VIJESTI

MOSTAR Dan kada je ponovo izronio Stari most

12 godina od obnove jedinstvenog monumenta

M. SMAJKIĆ

23.7.2016

Na današnji dan prije 12 godina cijelom svijetu se ponovo ukazala ljepota čuvenog luka na Neretvi, kamenog polumjeseca, Starog mosta. Ovaj most, grandiozno djelo neimara Hajrudina, 9. novembra 1993. barbarski je srušen projektilima HVO-a, a 11 godina kasnije obale Neretve ponovo su spojene. Njegova obnova trajala je punih šest godina. 

Ponos BiH 

Svečanost povodom obnove ovog jedinstvenog monumenta, koji je pod zaštitom UNESCO-a, bila je svjetski događaj, kojim se ponosio najveći grad na Neretvi, ali i cijela BiH. Tako su delegacije iz cijelog svijeta, među kojima je bio i britanski princ Čarls (Charles), prisustvovale spektakularnoj ceremoniji.

Na svečanosti je osam skakača Kluba skakača „Mostari“ s bakljama u rukama izvelo prve skokove sa Starog mosta, a baklje su im predali legendarni skakači, najbolji i najtrofejniji u svojim disciplinama, Emir Balić i Mirsad Deda Pašić.

- Da, bila je to simbolika nastavljanja tradicije skokova sa Starog, koji je prošao sve ratove, potrese, nepogode i poplave, ali je poginuo te nesretne 1993. godine. Kažem, poginuo, jer su svi u Mostaru Stari most doživljavali kao najstarijeg Mostarca, kojeg treba poštovati - kazao nam je jučer Balić.

Brojni sadržaji 

U Mostaru će danas nizom sadržaja biti obilježena godišnjica obnove Starog mosta. Tako će u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju biti održana završnica manifestacije „Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje“, na kojoj se dodjeljuje tradicionalna nagrada „Mostar Peace Connection“. Dobitnicu su: Žak Širak (Jacques Chirac), postratni evropski administratori Mostara Martin Garod (Garrod), Hans Košnik (Hans Koschnick) i Rikard Perez Kasado (Ricard Perez Casado), bivši generalni direktor UNESCO-a Federiko Major Saragoza (Federico Mayor Zaragoza) te glavni tužilac Tribunala u Hagu Srež Bramerc (Serge Brammertz).

Zvizdiću Povelja mira 

Za danas je predviđeno i potpisivanje Mostarske povelje mira, koja je utemeljena zbog napora onih koji rade na očuvanju mira i stabilnosti u regiji, a prvi će je potpisati i dobiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Također, večeras će u Centru za kulturu, u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar, biti otvorena izložba pod nazivom „Mostovi očima Antona Zimola“.