GLOBUS

NJEMAČKA POLICIJA Minhenski ubica nije povezan s ISIL-om, postoji "očigledna veza s Breivikom"

Nakon krvoprolića u Njemačkoj

Autor:(Am.K.)

23.7.2016

14:01 Kako je javljeno iz kabineta kancelarke Angele Merkel, ona će se u 14:30 sati obratiti javnosti nakon sastanka s čelnicima sigurnosnih agencija. Obraćanje će se moći uživo pratiti preko zvanične stranice njemačke Vlade na ovom LINKU.

13:24 Grčko ministarstvo vanjskih poslova javilo je da je među ubijenima i jedan njihov državljanin

13:23 Inače, kancelarka Angela Merkel sastala danas s predstojnikom svog ureda Peterom Altmaierom i ministrom unutrašnjih poslova Thomasom de Maiziereom, koji se zbog napada u Münchenu hitno vratio iz SAD-a gdje je otputovao na odmor. Također će razgovarati s dužnosnicima obavještajnih službi.

bundes

Kancelarka Merkel na sastanku s čelnicima sigurnosnih agencija

13:00 Njemačka policija javlja da minhenski napadač nije povezan s ISIL-om, ali da postoji "očigledna veza sa masovnim ubicom Andersom Breivikom". Podjetimo Breivik je na isti dan, 22. jula 2011. godine u Norveškoj ubio 77 osoba. Napadač je, prenose mediji, navodno na svom profilu i na WhatsApp-u koristio Breivikovu fotografiju.

12:20 Njemački mediji objavili su fotografiju 18-godišnjaka koji je u najpopularnijem minhenskom šoping centru smaknuo najmanje devet osoba, a ranio 16.

Prema nekim informacijama mladić je identificiran kao David S., javlja Guardian. Neki drugi pak mediji pišu da se napadač zove Ali David Sonboly te da je sin taksiste koji je radio u jednoj trgovini, a imao je dvojno državljanstvo, njemačko i iransko.

Komšije ga opisuju kao tihog i povučenog mladića, no on sam je u snimci koja se pojavila, a na kojoj je urlikao razne uvrede na račun turske zajednice, navodno spomenuo da su ga sedam godina tukli u školi pa su se pojavile špekulacije da je osveta možda bio motiv sumanutog krvoprolića.

12.00 Jutro nakon stravične pucnjave na ulicama Minhena, šokirani stanovnici okupljaju se na mjestu napada noseći cvijeće i svijeće.

 Na ulicama ima malo automobila, kao i ljudi, piše njemački Bild.

 No, to nije čudno jer su mnogi umorni i iscrpljeni od strašne noći koja je šokirala kako građane Njemačke, tako i svijeta. Mnogi građani nikako nisu spavali, a neki su do jutra čekali da odu kućama jer se saobraćaj bio obustavljan.  

25

Šokirani stanovnici okupljaju se na mjestu napada noseći cvijeće i svijeće

 Na Twitteru su mnogi građani, predstavnici džamija, institucija..., pod hashtagom #opendoors ili otvorena vrata nudili pomoć i smještaj putnicima koji su se zatekli u Minhenu.

 Facebook je aktivirao  "Safety Check“ za München. To omogućava ljudima koji se nalaze u dijelu krizne situacije ili opasnoj situaciji, da jave da su na sigurnom.

 Šef kabineta njemačke kancelarke Peter Altmaier nazvao je ovu situaciju okrutnim i nehumanim napadom, a Merkel je prekinula svoj odmor kako bi se vratila u zemlju.

 Sigurnosne snage za danas u podne zakazale su vanredni sastanak.

10:51 Njemačka policija intenzivno istražuje moguće motive 18-godišnjaka koji je u petak navečer zaprepastio svijet divljačkim oružanim napadom u kojem je u najpopularnijem minhenskom šoping centru smaknuo najmanje devetero, a ranio još 16 ljudi.

Prema informacijama koje su pomalo počele curiti, mladić je identificiran kao Ali Sonboly, sin taksiste, koji je radio u jednoj trgovini, a imao je dvojno državljanstvo, njemačko i iransko.

Komšije ga opisuju kao tihog i povučenog mladića, no on sam je u snimci koja se pojavila, a na kojoj je urlikao razne uvrede na račun turske zajednice, navodno spomenuo da su ga sedam godina tukli u školi pa su se pojavile špekulacije da je osveta možda bio motiv sumanutog krvoprolića.

Iako identiteti njegovih žrtava još nisu objelodanjeni, zna se da među njima ima i maloljetnika, a policija je potvrdila da istražuje navode prema kojima je napadač možda otvorio lažni profil na Facebook-u putem kojega je jednim statusom namamio svoje žrtve u McDonald's u sklopu trgovačkog centra, u kojem je počinio masakr. Navodno je u statusu napisao da sve klince očekuje besplatna hrana.

Upravo je u McDonald'su ili u njegovoj blizini krenula pucnjava, svjedoci kažu da je iz pištolja počeo pucati prvo po djeci. Bio je obučen u crno, a nosio je crveni ruksak. Pucnjava se zatim nastavila po drugim dijelovima trgovačkog centra Olympia, a zatim i na ulici. Policija je kasnije pronašla ubicino tijelo, vjeruje se da je počinio samoubojstvo.

Jutros su istražitelji upali u Sonbolyjev dom, a njegovog oca su priveli na ispitivanje.

Svjedokinja identificirana kao Loretta CNN-u je ispričala kako je izašla iz toaleta kada je začula pucnjavu. 'Ubijao je djecu. klinci su sjedili i jeli u McDonald'su, nisu mogli pobjeći', rekla je.