GLOBUS

Napadač iz Minhena nije imao kriminalni dosje, bio miran tip

Nakon burne noći u Njemačkoj

Autor:(Am.K.)

23.7.2016

Osoba osumnjičena za teroristički napad u trgovačkom centru u Münchenu izvršila je samoubistvo, objavila je rano jutros njemačka policija, dodavši kako pretpostavlja da je to ujedno i jedini napadač. Vlasti u Minhenu objavile su oko dva sata ujutro da je uzbuna prošla i da građani sada mogu izaći iz svojih domova. Ponovo je uspostavljen i javni prijevoz.

Napadač je bio 18-godišnji Nijemac iranskog porijekla, koji nije imao nikakav kriminalni dosje, nije izazvao nikakvu pažnju policije, i najvjerovatnije je djelovao sam. Živio je u stanu s roditeljima. 

"Stanovao je preko puta mog stana. Viđao sam ga samo povremeno i nisam ga dobro poznavao. Jedan moj prijatelj je bio njegov školski drug, i rekao mi je da je bio miran tip. Moj prijatelj ga je prepoznao na videu, kazao je jedan od komšija ubice za njemački Bild. 

Policija istovremeno užurbano pokušava otkriti motive za ovo krvoproliće, ali kako je objavio glasnogovornik minhenske policije nema pokazatelja da je bilo još napadača niti da se spremaju novi napadi u glavnom gradu Bavarske. 

Bild piše da je policija na ispitivanje privela mladićeva oca, a u njihov dom u naselju Maxvorstadt su stigli brojni forenzičari u potrazi za materijalnim dokazima.

Pojavile su se i informacije da su ga u školi tukli.

Policija je potvrdila da istražuju je li napadač putem Facebooka namamio žrtve u McDonald's u sklopu trgovačkog centra nudeći besplatnu hranu.