VIJESTI

TRUMIĆ: U Minhenu je sve podsjećalo na ratne godine u BiH

Bh. državljanin o dešavanjima u Njemačkoj

Al. Ti. - D. K.

23.7.2016

Sve je podsjećalo na ratne godine u Bosni i Hercegovini. Helikopteri su letjeli iznad grada, odjekivali su zvukovi policijskih sirena i ambulantnih vozila. Građani su bili u totalnoj panici i strahu. Bile su to katastrofalne slike za vidjeti - ispričao je u ispovijesti za "Avazov" portal Damir Trumić, Bosanac koji živi i radi u Minhenu.

Kako nam je rekao, nakon jučerašnjeg šokantnog napada na tržni centar "Olympia", cijeli Minhen, inače treći po veličini grad u Njemačkoj, postao je blokiran.

- Stanje u gradu je blago rečeno alarmantno. Policija je na svakom uglu. Javni prevoz ne saobraća, a policija je zamolila građane da ne napuštaju stanove. Mogu vam samo reći da je ovo najveća policijska akcija u Njemačkoj u posljednjih 10 godina - kazao nam je Trumić.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama minhenske policije, ubijeno je najmanje devet osoba, dok ih je najmanje deset povrijeđeno. Napadači, od kojih je jedan počinio samoubistvo, najprije su zapucali unutar, ali potom i ispred tržnog centra.

- Zamislite kad toliki broj građana traži spas u jednom trenutku, sve osobe koje su se u tom trenutku našle u gradu nisu imale više ni prevoza do svoje kuće, jer u roku od pola sata grad je bio blokiran, i u kratkom vremenskom periodu u gradu je nastala opća katastrofa - kazao nam je šokirani Damir.

Potvrdio nam je kako je gradski saobraćaj i dalje obustavljen, dok je više saobraćajnica u Minhenu blokirano.

- Svaki izlaz i ulaz u grad je potpuno blokiran. Ja sam preko medija ovdje saznao da je jedan počinilac napada izvršio samoubistvo, a da se još traga za par njih koji su sudjelovali u ovom napadu -  dodao je Trumić.