KOLUMNE

Tajna Evrope

Komentar dana

Autor:Alen BAJRAMOVIĆ

23.7.2016

Uspješni australski biznismen Kris Gabrijel (Chris Gabriel), vlasnik firme iz sektora telekomunikacija koja posluje na pet kontinenata, sa suprugom, Sarajkom Đemilom Talić-Gabrijel, u posjeti je BiH. Ovdje su kako bi Kris upoznao Đemilinu porodicu i zemlju o kojoj mu je mnogo govorila. 

Ljepote ove zemlje riječi i ne mogu opisati pa je Krisova prva reakcija nakon susreta sa BiH bila da su ljepote BiH najbolje čuvana tajna Evrope. U najkraćem, ovako izgleda reakcija svakog stranca koji je o Bosni i Hercegovini mnogo čuo, ali ne po ljepoti kojom ju je priroda obdarila, već kao o maloj zemlji u kojoj je počinjeno mnogo zla, o državi u kojoj je počinjen genocid, najužasniji zločini na tlu Evrope, zemlji mržnje, podjela, želja za daljnjim parčanjem tog dragocjenog prostora na kojem za sve ljude, pa i za Krisa, koji namjerava zatražiti državljanstvo BiH, ima mjesta. 

Malo se zna o BiH kao zemlji prepunoj tragova bogate i burne prošlosti, jedinstvenih srednjovjekovnih stećaka, zemlji koja na svakom metru od Jadrana do vrha Maglića, od Štrbačkog buka do prelijepog i skoro neposjećenog jezera na Slapu kod Žepe, od jedine prašume u Evropi do jedinstvenih vodopada u Jajcu, nudi prizore koji se malo gdje u razvijenom svijetu mogu vidjeti, ali i gostoprimstvo koje se pamti i o kojem se priča. 

Uz malo ulaganja i promjenu odnosa prema zemlji u kojoj smo rođeni, ta neprocjenjiva bogatstva u pitkoj vodi, rijekama i jezerima, plodnim ravnicama i surovim planinama, mogla bi biti sačuvana, a njihov potencijal iskorišten za razvoj i privlačenje stotina hiljada ljudi poput Krisa Gabrijela, čovjeka koji je mnogo toga vidio, ali ipak u Bosni ostao zatečen i bez riječi. 

Apsurd mentaliteta naroda s Balkana, koji od silnih ratova i međusobnih uništavanja nemaju ni vremena da uživaju u ljepotama koje ih okružuju, sadržan je u citatu iz filma „Go West“ Ahmeda Imamovića. „Dijete moje, ovdje ti se sve može kupiti parama osim sreće. Ovdje sreće nema.

 Možda bi i bilo kada bi protjerali sve muslimane. I ovo malo Hrvata. Pa onda, brate, i nas Srbe protjerati... neka se svi gone u materinu. Pa onda u ovu Bosnu naseliti neki normalan svijet koji zna uživati u ovoj ljepoti.“