KOLUMNE

Ruka podrške

Ličnost dana Morin Kormak

E. T.

23.7.2016

Morin Kormak (Maureen Cormack), ambasadorica SAD u BiH, uspjela je odmrznuti razgovore o Mostaru i intenzivirati pregovore političkih lidera kako bi se konačno pronašlo rješenje za mostarsku krizu. 

Kao isključivi zagovornik građanskog prava Mostaraca da izađu na izbore i glasaju kao što se glasa u svakom demokratskom sistemu, Kormak je nesebično pružila ruku podrške i u potpunosti se stavila na raspolaganje. 

Razgovori vođeni u njenoj rezidenciji praktično su deblokirali pregovore SDA i HDZ-a BiH, koji su bili zamrznuti nekoliko mjeseci. 

Uz energično i konstruktivno učešće Saveza za bolju budućnost BiH u razgovorima, stavovi su približeni, a lideri su naglasili da će ovih dana intenzivirati pregovore i pomjeriti se s mrtve tačke. Iako konačno rješenje nije pronađeno, politički lideri izrazili su želju i nastojanja da će ovih dana intenzivirati razgovore, što je ambasadorica Kormak pozdravila, ali istovremeno i izrazila žaljenje što nije pokazano dovoljno političke spremnosti da se odustane od utvrđenih pozicija. 

I ranije je ambasadorica Kormak naglašavala da rješenja u BiH moraju našu državu voditi u budućnost, a ne u prošlost, te da podjele nikako ne bi smjele ni trebale biti dio tih rješenja.