GLOBUS

KRVAVI DAN U MINHENU Najmanje deset mrtvih, opsežna policijska potjera za napadačima!

Nakon pucnjave u tržnom centru "Olympia"

D. K./Am. K.

22.7.2016

2:00 Prema najnovijim informacijama koje su objavili njemački mediji 10 osoba je poginulo u pucnjavi koja se desila u trgovačkom centru Olympia u Minhenu.

00.31 Londonski Mirror prenio je saopćenje minhenske policije da je u jučerašnjoj pucnjavi povrijeđeno najmanje 10 osoba.

polis

23.43 Njemačka policija saopćila je da se ne zna da li se preostali napadači nalaze u Minhenu ili u nekom od okolnih područja. U saopćenju se navodi da je pucnjavi svjedočilo oko 100 osoba, prenosi Sky News.

22.48 Minhenska policija pronašla je i deveto mrtvo tijelo na mjestu pucnjave. Trenutno se utvrđuje o kome se radi.

polic-njem

22.33 Glasnogovornik minhenske policije potvrdio je da je smrtno stradalo najmanje osam osoba.

njem-polic

22.19 Američki CNN prenosi stav minhenske policije da je pucnjava u tržnom centru ličila na teroristički napad.

21.35 Sky News piše da je u toku potraga za još dva osumnjičena. Radi se o najvećoj akciji minhenske policije u proteklih deset godina.

21.24 Njemački mediji precizirali su da je jedan od napadača odlučio da počini samoubistvo jer se našao u bezizlaznoj situaciji nakon što ga je opkolila policija.

21.07 Prema pisanju njemačkog Huffingtonposta, ka Minhenu je krenula specijalna antiteroristička jedinica poznatija kao GSG 9.

njemacki-policajci

20.57 Sputnik je javio da je jedan od napadača počinio samoubistvo.

20.54 Njemačka policija sve vrijeme drame u Minhenu komunicira s građanima putem društvenih mreža i upozorava ih šta da rade i kako da se ponašaju.

20.39 Broj poginulih u pucnjavi u trgovačkom centru u Minhenu porastao je na šest osoba, javlja njemački javni emiter BR, a prenosi SkyNews.

20.25 Prema pisanju njemačkih medija, osim ispred tržnog centra "Olympia", u Minhenu je pucnjava zabilježena i na još nekoliko mjesta. Jedno od njih je i trg Stachus u centru grada, piše Russia Today.

20.10 Glasnogovornik minhenske policije Thomas Baumann izjavio je da je napad počeo u restoranu brze hrane, prenosi SkyNews.

policija-osigurava-ulaz-u-podzemnu-zeljeznicu

Policija osigurava ulaz u podzemnu željeznicu

20.03 Prema riječima očevidaca, radi se o najmanje tri napadača, ali to iz policije nije potvrđeno.

Policija punom parom traga za počiniteljima.

20.00 Agencija Reuters, pozivajući se na njemačke lokalne medije, javlja da su u pucnjavi smrtno stradale najmanje tri osobe.

Podzemni željeznički saobraćaj je zaustavljen.

19.54 Minhenska policija objavila je na Twitteru da još uvijek ne zna gdje se nalazi napadač.

43

19.26 Sky News na svom Twitter profilu prenio je tvrdnje iz njemačke policije koja je navela da je u pucnjavi uljučen više od jednog napadača, ali da još uvijek niko nije uhapšen.

19.20 Iz njemačke policije za Bild.de su kazali da još uvijek ne znaju broj mrtvih i povrijeđenih, ali da pretpostavljaju da je smrtno stradalo više osoba. Obustavljen je javni prevoz, a taksisti su dobili obavještenje da zaobilaze taj dio grada.

19.16 Minhenska policija obavijestila je građane da se u blizini trgovačkog centra "Olympia" dogodila pucnjava, te da je napadač pobjegao metroom. Savjetovali su građanima koji se nalaze na tom području da ostanu u svojim domovima.

46

19.08 Reporter Richard Gutjahr izjavio je za Bild.de da je područje gdje se dogodila pucnjava potpuno zatvoreno, više od 100 policajaca je na licu mjesta, no, kako je kazao, još uvijek ne postoje zvanične informacije o broju mrtvih i povrijeđenih.

policija-ispred-trgovackog-centra

19.05 Prema pisanju pojedinih njemačkih medija, u pucnjavi je ubijeno nekoliko osoba, ali to iz policije za portal Bild.de nisu mogli potvrditi. Nisu mogli potvrditi ni da li je počinilac krivičnog djela jedna osoba ili više njih.

policija-njemacke

18.59 Prema najnovijim informacijama, mjesto oko trgovačkog centra nadlijeće i helikopter.

18.54 Prema pisanju njemačkog "Bilda", u pucnjavi je smrtno stradala najmanje jedna osoba, dok je 10 povrijeđeno. Na lice mjesta pristiglo je čak 30 policijskih vozila.

18.45 Njemački mediji javili su da je u trgovačkom centru "Olympia" u Minhenu došlo do pucnjave. Na terenu su policija i specijalci. Glasnogovornica policije je rekla da je riječ o "velikoj akciji".

Izvještaji govore kako je područje oko trgovačkog centra u okrugu Moosach blokirano, no detalji o incidentu su nedorečeni, javlja BBC.

blokiran-i-saobracaj

Svjedoci kažu da ima povrijeđenih. Tvrde da je u trgovački centar upao muškarac i počeo pucati. Navodno je do pucnjave došlo u drogeriji. Napadač je, tvrde, pobjegao u podzemnu željeznicu.

Pojavila se snimka objavljena na Twitteru na kojoj se vidi kako ljudi bježe u blizini centra.