GLOBUS

VAŠINGTON Kuda bi Tramp vodio Ameriku

Republikanci nominirali svog predsjedničkog kandidata

Autor:Erol Avdović

22.7.2016

Poruke koje su republikanci uputili nominirajući Donalda Trampa (Trump) za svog predsjedničkog kandidata poslužit će kao ubojita politička municija za sve većeg favorita na izborima u novembru - Hilari Klinton (Hillary Clinton). To se posebno odnosi na sferu međunarodnih odnosa, u kojoj jedna kriza smjenjuje drugu.
 
Kamen spoticanja
 
Tom gubitničkom osjećanju među republikancima najviše je doprinio Tramp sa svojim kontroverznim izjavama. Posljednja u nizu je prava medijska bomba koju je Tramp sam bacio tokom izborne konvencije dajući intervju za “New York Times”. Prema njegovim riječima, Amerika treba prestati finansirati NATO u sadašnjem omjeru, jer SAD se suočava sa svojim ekonomskim izazovima, uključujući 19 triliona dolara naraslih dugovanja. 
 
Bez obzira na obaveze koje proizlaze iz članstva u NATO-u, prema kojima napad na jednu državu znači napad na sve zemlje članice, Tramp, ako postane predsjednik, neće dozvoliti da SAD interveniraju u korist drugih zemalja članica NATO-a ako one ne izmire svoje finansijske obaveze prema Savezu. 
 

hilari-klinton2

Klinton: Uskoro nominacija

Ta, najnovija Trampova prijetnja, koju je izrekao uoči svog nastupa na završnici konvencije, duboko zadire u američku međunarodnu strategiju. Ona implicira neizvjesnost u vezi s tim da li bi Trampova administracija imala adekvatan odgovor na moguće novu Putinovu ekspanziju u baltičkim zemljama, slično scenariju na Krimu i Ukrajini. A tu je i strah da Tramp ne razumije izazove u vezi s najvažnijim američkim saveznikom u NATO-u - novom Erdoanovom Turskom.  

Prema svemu što se moglo čuti u protekla četiri dana na republikanskoj izbornoj konvenciji, Tramp će 8. novembra izgubiti od Hilari Klinton i to postaje skoro 99 posto sigurno. To je rekao Dejvid Plufi (David Plouffe), bivši izborni menadžer Baraka Obame (Barack), uz tvrdnju da će na finalnom glasanju u novembru, od potrebnih 270, Tramp osvojiti manje od 200 tzv. elektoralnih glasova. 
 
Domaći problemi
 
Ankete pokazuju da ne samo međunarodna politika nego i cijeli niz domaćih pitanja doprinosi rastućem nepovjerenju prema republikancima i njihovom predsjedničkom kandidatu. Ne čudi da su svoju četverodnevnu konvenciju u Klivlendu oni zato završili kao „ne do kraja ujedinjen politički tabor“. 
 
Bivši Trampov rival za predsjedničku nominaciju, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz (Cruz) izviždan je za govornicom u Klivlendu, jer je pozvao konzervativce da “glasaju po svojoj savjesti”. To je ocijenjeno kao izravni poziv neodlučnim republikancima da glasaju za Hilari Klinton.
 
A to je, svakako, i dodatna šansa demokratima da sljedeće sedmice na svojoj konvenciji u Filadelfiji, na kojoj će Klinton biti nominirana, pokažu sasvim suprotnu sliku - čvrsto zbijenih partijskih redova. 
  

Trampov šou
 

Malo je, čini se, nade i u izboru Trampovog potpredsjedničkog kandidata, proklamiranog konzervativca Majka Pensa (Mike Pence), guvernera savezne države Indijana. Koliko god da Pensove poruke zvučale drugačije, jer su umjerenije i fokusirane na republikansku konzervativnu filozofiju, one ne mogu zasjeniti Trampov politički šou, niti populizam, na koji se Donald ponajviše oslanja.
 

Republikanci kao rogovi u vreći 
 

Ted Kruz, za kojeg kažu da ima predsjedničke ambicije 2020. godine, nije jedini na vrhu ledenog brijega nezadovoljnih republikanaca koji još ne podržavaju Trampa. Sve je to novi vjetar u leđa za Hilari Klinton. Tome se, izgleda, čak i mnogi republikanci raduju.