BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Šumokradice rade punom parom, nabavili čak i rudarske lampe

Barikada na putu Sadba - Slatina zaustavila povratnike

A. BAJRAMOVIĆ

22.7.2016

Put koji povezuje mjesne zajednice Sadba kod Goražda i Slatina kod Foče, a koji predstavlja najkraću vezu velikog broja povratnika s njihovim zavičajem, blokiran je zemljanim nasipom.

U njegovu rekonstrukciju sredstva su i sami ulagali, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo je 30.000 KM, pa obrazloženje da se radi o pokušaju sprečavanja nelegalne sječe šume mještani ne mogu prihvatiti. 

Namjenska vozila

Naprotiv, pokazuju velike površine na kojima su šumokradice potpuno posjekle kvalitetnu bukovu šumu i iza sebe ostavili pustoš.

- Ovdje se radi dan i noć. Radi se uglavnom po noći. Hvata se teren kad nema policije na cesti, kad im je smjena. Znaju svi ko to radi. Šuma se vozi u kombi vozilima, namjenski kupljenim s pogonom 4x4, ali i teretnim vozilima s grajferima, pincgauerima... Zbog tih ljudi koji sijeku ovu šumu nama se onemogućava da dođemo u naša sela, a nismo ni krivi ni dužni - kaže Ekrem Korjenić. 

Dotle je to otišlo da su nabavili i rudarske lampe koje stave na glavu, pa rade i po noći, kao rudari u jamama, objašnjava nam Hasan Adilović iz sela Vojvodići.

Živi u Goraždu, ali je u selu u kojem je živio do rata zasadio maline, povrće, pokosio livade, kupio kontejner u kojem planira boraviti tokom ljeta, ali ga ne može transportirati do Vojvodića.

Bez tablica

- Prema mom mišljenju, oni su u dosluhu i s policijom u Foči i Goraždu, jer tačno znaju kad trebaju povući drva. Bez tablica na vozilima rade to svakodnevno, a isječene su hiljade kubika šume. Sve je nelegalno, sve se uglavnom zna jer upoznati su svi koji bi mogli nešto uraditi, ali niko ništa ne poduzima - dodaje Adilović.

Zbog barikade koju je postavilo Šumsko gazdinstvo „Maglić“ iz Foče povratnici su prinuđeni koristiti 57 kilometara dug zaobilazni put, tri puta duži od onog koji su imali. Dok šumokradice sa svojim specijalnim vozilima barikadu zaobilaze te nastavljaju pustošiti šumu, oni to s putničkim automobilima nisu u mogućnosti. Kažu da su se u krađi šume udružili i Srbi i Bošnjaci, jedni je voze ka Foči, drugi prema Goraždu, te složno iza sebe na tromeđi Foče, Goražda i Čajniča ostavljaju ogoljela brda. 

Upućen apel

Zbog svega što se dešava povratnici su uputili apel predstavnicima „Šuma RS“ sa Sokoca da posjete ovo područje te provjere koliko šume je „prošlo“ kroz papire u Foči, a koliko je posječeno bez šumarskog pečata.

Uložena znatna sredstva 

- Hajde što smo i mi ulagali i sredstva i trud, ali što je državno ministarstvo dalo toliki novac! Ne znam ni zašto kad se on sad ne može koristiti - pita se Šaćir Dedović iz sela Obroci.