BIH

PROJEKTI Vareška kapija konačno slobodna!

Resorno ministarstvo ZDK i Općina Vareš saniraju ogromno klizište

E. Trako

22.7.2016

Počela je sanacija ogromnog klizišta na Vareškoj kapiji! Općina Vareš i Kantonalna direkcija za ceste, uz saglasnost Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona, uzele su stvar u svoje ruke i riješile problem opasnog klizišta koje je prijetilo samom ulazu u ovaj grad još od katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine.

Prilaz gradu

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je ovaj lokalitet, na kojem su u to vrijeme bili i resorni ministar Fahrudin Brkić (SBB) i načelnik općine Vareš Avdija Kovačević. Građevinske mašine postepenim uklanjanjem materijala već su dobar dio riješile. Izvođač radova je kompanija "Porobić" iz Zavidovića.

Materijal koji se uklanja s klizišta, odlaže se na obalu rijeke Stavnje, kako bi se proširila i oštećena cesta na pojedinim dijelovima.

- Projekt će se finansirati sredstvima iz posebnog programa za realizaciju projekata na cestovnoj infrastrukturi ZDK u iznosu od 400.000 KM - kazao je ministar Brkić za naš list.

Drugi dio u iznosu od 300.000 KM izdvojio je Federalni fond za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće.

- Sigurno je da je ovo bio prioritet u rješavanju problema nastalih nakon ogromnih poplava koje su pogodile cijelu državu. U pitanju je prilaz gradu te normalno funkcioniranje u životu građana, transportu robe - dodao je ministar Brkić.

Avdija Kovačević izrazio je za zahvalnost resornom ministru, ali i ljudima iz Fonda.

Slijepo crijevo

- Neizmjerno smo zahvalni, jer je općina Vareš u javnosti predstavljena kao slijepo crijevo. Ovo pokazuje da građani nisu zaboravljeni i da nismo otpisani od ostatka države. Dvije godine ukazivali smo na ovaj problem koji će, evo, sada konačno biti riješen - dodaje načelnik Kovačević.

U skladu s potpisanim ugovorom, izabran je i nadzorni organ na realizaciji projekta trajne sanacije klizišta na ovom regionalnom putu, firma "Plato" iz Žepča.

BROJKE

  • 400.000 KM izdvojeno iz posebnog programa za realizaciju projekata na cestovnoj infrastrukturi ZDK
  • 300.000 KM izdvojeno iz Federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće