NOGOMET

Darijo Srna se oprostio od dresa hrvatske reprezentacije

Odigrao 134 utakmice

(A.Č.)

22.7.2016

Iako se selektor hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić nadao kako će Darijo Srna ostati u nacionalnom timu, kapiten se ipak oprostio od dresa "Vatrenih", prenosi agencija Hina. Srna je ovu odluku objavio u razgovoru za internetsku stranicu ukrajinskog Šahtara iz Donjecka, čiji dres nosi od 2003. godine.

"Iza mene je teško razdoblje, no uspio sam se odmoriti, barem mentalno. Morao sam krenuti dalje. Završio sam karijeru u reprezentaciji, a za deset dana ću napisati službeno pismo", kazao je.

Kapiten hrvatske reprezentacije je uoči EURO-a u Francuskoj najavio kako mu je to posljednje veliko takmičenje za Hrvatsku. U Francuskoj je odigrao sjajno, iako ga je pogodila porodična tragedija, smrt oca, zbog koje je nakratko napustio turnir.

No, vratio se u Francusku, otkrivši kako je to bila očeva želja, podsjeća Hina.

Uz podršku saigrača i navijača predvodio je reprezentaciju do osvajanja prvog mjesta u grupi. U dresu Hrvatske 34-godišnji Srna je odigrao 134 utakmice, od čega 68 s kapitenskom trakom, a pri tome je postigao i 22 gola.

Vodili su ga Otto Barić, Zlatko Kranjčar, Slaven Bilić, Igor Štimac, Niko Kovač i Čačić.

Prošao je sve mlađe selekcije hrvatske reprezentacije, a za A tim je debitirao krajem 2002. godine, u prijateljskom susretu protiv Rumunije.Od tada je bio standardni član prve ekipe, a nakon oproštaja Nike Kovača bio je kapiten, čiju je traku ponio prvi put protiv Rumunije u Bukureštu februara 2009. godine.

Njegovo prvo veliko takmičenje bio je EURO 2004. u Portugalu, gdje je nastupio u sve tri utakmice. Igrao je i na Evropskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj (2008), EURO-u u Poljskoj i Ukrajini (2012) te na posljednjem u Francuskoj. Iza njega su i nastupi na dva svjetska prvenstva - 2006. godine u Njemačkoj te 2014. godine u Brazilu.