NOGOMET

USUSRET DERBIJU Pet najznačajnijih mečeva Željezničara i Sarajeva (VIDEO)

U subotu 108. derbi vječitih rivala

(Z.Š/A.Č.)

22.7.2016

Još od 10. oktobra 1954. godine, kada su Željezničar i Sarajevo odigrali prvi međusobni susret, traje najveće fudbalsko rivalstvo u BiH.

Sarajevski rivali do sada su odigrali 107 utakmica, Željo ima jednu pobjedu više, 32, Sarajevo 31, a 44 utakmice završene su remijem.

"Dnevni avaz" izdvaja pet derbija koji su obilježili najveće rivalstvo u bh. fudbalu. Odlučili smo se za one nešto "novije" u posljednjih tridesetak godina, iako je bilo teško jer svaki derbi je imao svoju specifičnost.

Davne 1982. godine, 10. marta, igrao se 44. vječiti derbi na stadionu Koševo, a on će ostati upisan u historiji kao onaj na kojem je bilo najviše gledalaca. Čak 55 hiljada ljudi se našlo na Koševu i taj rekord vjerovatno više nikada neće biti oboren.

Na terenu pravi triler. Željo je nakon prvih 45 minuta vodio golom Nikole Nikića, ali onda su pokojni Želimir Vidović i Safet Sušić kreirali preokret. Ovo je bio i posljednji derbi koji je odigrala najveća legenda kluba s Koševa, popularni Pape.

Okršaj od 7. oktobra 1986. godine pamtit će se po jedinom het-triku koji je ikada postignut na derbijima. Radmilo Mihajlović zabio je na Grbavici tri gola komšijama s Koševa, a Željezničar je uvjerljivo slavio 4:1.

radmilo

Posebne emocije budi derbi odigran 2. maja 1996. godine. To je bila prva utakmica odigrana na stadionu Grbavica nakon agresije na BiH i završena je remijem 1:1.

Početni udarac na utakmici izveo je prvi predsjednik Predsjedništva BiH, rahmetli Alija Izetbegović, a strijelci su bili Dženan Uščuplić za Sarajevo te Bulend Biščević za Željezničar.

Navijači Sarajeva posebno će pamtiti utakmicu odigranu 26. oktobra 1997. godine jer su njihovi ljubimci nakon čak 21 godinu posta uspjeli ostvariti pobjedu na Grbavici, prvu nakon 1976. godine. Željo je vodio golom Nermina Vazde, a Emir Granov i Faruk Ihtijarević su u drugom poluvremenu donijeli pobjedu bordo timu.

Za većinu željovaca, čak i one najstarije, najdraži derbi je onaj koji se igrao 5. juna 1998. godine. Bilo je to finale play offa za prvaka, a Željo je pobijedio 1:0 i osvojio titulu pogotkom Hadisa Zubanovića u 90. minuti.

Zanimljivo je kako je to jedini derbi koji je sudio inozemni sudija, Nijemac Luc Frolih (Lutz Frolich).

Brojke

55.000 gledalaca rekordna je posjeta na jednom derbiju

107 utakmica odigrano

32 pobjeda ima Željo

31 pobjedu ima Sarajevo

44 meča završena su remijem

3 gola dao je Radmilo Mihajlović 1986. godine i to je jedini het trick u historiji derbija