GLOBUS

Amerikanci otkrili veliko tajno nuklearno postrojenje Kim Jong-una

Korišteno u ranoj fazi programa obogaćivanja urana

(N. K.)

22.7.2016

Američki politički institut rekao je kako je otkrio tajno postrojenje koje je Sjeverne Koreja koristila u ranoj fazi svojeg programa obogaćivanja urana za nuklearno oružje, što bi ako bude potvrđeno bilo odlučujuće za uspjeh nekog budućeg nuklearnog dogovora, prema izvještaju koje je jučer vidio Reuters. 

Izvještaj Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost kaže da je uvijek bilo dvojbi o tome je li Sjeverna Koreja objelodanila sva svoja nuklearna postrojenja, prenosi Hina.

Potvrda njihove lokacije bila bi ključna za uspjeh nekog budućeg sporazuma za zamrzavanje i ukidanje programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, rekao je izvještaj.

Mjesto, 43 km od nuklearnog kompleksa Yongbyon, možda je igralo ključnu ulogu u razvoju centrifuga koje prečišćuju plin uranijev heksafluorid u niskoobogaćeni i visokoobogaćeni uranij, rekao je izvještaj.

- Nužno je utvrditi gdje Sjeverna Koreja obogaćuje uranij a dio toga je shvaćanje gdje je to činila u prošlosti - rekao je David Albright, predsjednik instituta.

To što je moglo biti rano postrojenje za istraživanje i razvoj centrifuga vjeruje se da je bilo u jednoj tvornici dijelova aviona unutar planine u blizini aerodroma Panghyon.

Locirano je korištenjem komercijalnih satelitskih slika, navodi izvještaj.

Nije jasno da li tvornica avionskih dijelova još radi ali informacije od prebjega nagovještavaju kako bi mogla postojati tri pogona centrifuga za proizvodnju koje rade u ovoj zemlji mada njihova lokacija nije potvrđena, rekao je Albright.