BIH

SARAJEVO Počela sjednica Vlade Federacije BiH

Saopćeno iz ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću

Fena

22.7.2016

U Sarajevu je počela 63. sjednica Vlade Federacije BiH kojom, po ovlaštenju premijera FBiH Fadila Novalića, predsjedava zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević.

Na sjednici će biti razmatran Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini čiji je cilj stvaranje uslova za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.

Federalna vlada će se upoznati o izvještaju o dugu za drugi kvartal 2016. koji će biti proslijeđen Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine radi informiranja.

Na dnevnom redu je i raspodjela sredstava s računa KTK "Visoko" Visoko kod Federalnog zavoda PIO/MIO za uvezivanje radnog staža 47 zaposlenika koji su ostvarili pravo na penziju zaključno s 31.12.2015. godine, u visini od 233.911,40 KM.

Danas će biti razmotrena informacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o gospodarenju šumama u Federaciji BiH u 2015. i planovima gospodarenja šumama za 2016. godinu i preporuke Federalnog ministarstva zdravstva o provođenju vanrednih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura.

Federalna vlada će razmotriti i Nacrt programa javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine 2017.- 2019. godina i zadužiti podnositelje projektnih prijedloga da, uz projekte koje kandiduju, u što kraćem roku dostave relevantnu dokumentaciju kako bi mogli biti razmatrani i ocijenjeni radi uvrštavanja u Program javnih investicija.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i informacija o realizaciji Projekta "Tretman otpadnih voda, Bihać" i Odluka o davanju saglasnosti za prihvatanje granta u okviru Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu (BiH, Srbija i Crna Gora).

Bit će razmotrena odluka o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada FBiH danas će se izjasniti i o načinu prodaje državnog kapitala u privrednom društvu „Fabrika duhana Sarajevo" d.d. Sarajevo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.