LIFESTYLE

POVEDITE RAČUNA Šta se ne odijeva po vrućinama?

Lagano, lepršavo i široko

Autor:(Mi. K.)

21.7.2016

Vjerovatno vam djeluje da je apsolutno svejedno šta ćete odjenuti s obzirom na to da su enormne vrućine napolju, ali ipak određeni savjeti koliko-toliko pomažu da lakše izdržite paklene vrućine.

U nastavku vam donosimo spisak stvari koje bi trebali da izbjegavate.

Nakit - skinite prstenje jer pri visokim temperaturama prsti prvi nateknu i sigurno vam neće biti ugodno imati nešto na rukama kad se to dogodi. Isto tako, izbjegavajte velike i upadljive ogrlice, koliko god efektno izgledale.

Umjesto njih se odlučite za diskretnu tanku ogrlicu ispod koje se nećete znojiti ili outfit, ako baš ne možete bez nakita, podignite zgodnim naušnicama.

Odjeća od svile - ljeti birajte prirodne materijale koji će omogućiti koži da lakše diše. Iako je uz pamuk i lan svila također jedan od prirodnih materijala, pri izrazito visokim temperaturama bolje ju je preskočiti. Pod svilom koža jednostavno ne diše tako dobro kao pod pamukom ili lanom, a osim toga, znoj može uništiti taj osjetljivi materijal na kojem je vidljiva doslovno svaka kapljica.

Preuske traperice - tokom velikih vrućina definitivno su komad odjeće koji je najbolje izbjegavati. Ne samo da će vam u njima biti još toplije, već će vas sputavati i lijepiti se za noge, pogotovo tokom dana, kad je izražen visok postotak vlage u zraku.

Sandale s puno remenčića - sim prstiju na rukama, pri velikim vrućinama nateknu stopala, a taj će problem postati još neugodniji ako u takvim situacijama nosite sandale s mnoštvom remenčića. Riskirate da se utisnu u kožu, što je ne samo neugodno, već ni ne izgleda baš najljepše.

Tamna, crna i siva odjeća - poznato je da crna odjeća privlači toplinu i da je najgora moguća opcija za vruće ljetne dane. No očekujte probleme i u odjeći sivih nijansi, ne doduše toliko zbog privlačenja topline, već zbog toga što se na njoj vidi i najmanja mrlja od znoja. Da biste izbjegli sve to, birajte odjeću bijele boje, kao i onu u jarkim nijansama.