LIFESTYLE

VRIJEDI POKUŠATI Kako ubrzati smartphone da radi kao nov?

Odložite kupovinu novog mobitela

Mi. K.

21.7.2016

Nakon nekog vremena svaki smartphone postane spor, vuče se kao magla i počne vam padati na pamet ideja da kupite novi, što je potpuno pogrešno.

U nastavku pročitajte na koji način možete ubrzati svoj telefon te odgoditi kupovinu novog.

Redovino ažurirajte softver

Bilo da imate iOS ili Android najnovija verzija softvera uvijek rješava bugove i čini vaš uređaj bržim. Osim softvera redovito ažurirajte vaše aplikacije jer zadržavanje starijih verzija može usporiti telefon.

Deinstalirajte aplikacije koje vam više ne trebaju

Gotovo svako od nas je instalirao neke aplikacije kojima je jednostavno prošao rok. Možda aplikaciju aviokompanije kojom ste jednom letjeli ili aplikaciju za kameru čije korištenje niste nikad savladali.

Nepotrebne aplikacije zauzimaju prostor pa čak i koriste resurse ako ih ne koristite te ih je najbolje izbrisati.

Smanjite broj pozadinskih zadataka

I na Androidu i iOS-u možete poduzeti nekoliko koraka kako biste osigurali da aplikacije koje odlučite zadržati nemaju negativan utjecaj na performanse vašeg telefona. Na Androidu možete smanjiti učestalost kojom se aplikacije spajaju na vaš račun i ažuriraju. Na iOS-u vodite račune kojim aplikacijama je omogućen Background App Refresh. Također, isključite Bluetooth i Wi-Fi kada ih ne koristite.

Očistite "home screen"

Brojne Androidove opcije za "home screen" omogućavaju da sve potrebno imate pri ruci. No ako se zanesete natrpan "home screen" može bitno usporiti vaš uređaj. Riješite se nepotrebnih ikona. Isto vrijedi i za iOS.

Smanjite animacije

Ako je vaš mobitel spor isključite neke animacije koje se pojavljuju u cijelom operativnom sistemu.

Očistite dodatan prostor

Ako ste deinstalirali nepotrebne aplikacije, a još nemate dovoljno slobodnog prostora izbrišite skinute datoteke koje jednostavno stoje. Također, obrišite prastare fotografije i poruke koje su se nakupile na mobitelu.

Resetujte telefon

Ponekad je mobitel najbolje resetovati na tvorničke postavke - time se rješavaju gotovo svi problemi te ubrzava uređaj. Samo pazite da prije napravite back up vaših podataka jer će ih većina biti izbrisana.