GLOBUS

IAKO JE MOLIO ZA ŽIVOT Policajci na Floridi opet upucali Afroamerikanca

Pucnjava na Floridi

Avaz.ba

21.7.2016

Policajac na Floridi pucao je i ranio terapeuta autistične osobe pri čemu se na snimku tog incidenta vidi kako muškarac, inače Afroamerikanac, leži na zemlji sa rukama podignutim iznad glave prije nego što je upucan.

Portparol policije sjevernog Majamija Nil Kuevas je za lokalne medije izjavio da je policija izašla na lice mjesta pošto joj je dojavljeno da muškarac prijeti da će se ubiti, prenosi je AP.

Policajci su tako zatekli 47-godišnjeg Charlsa Kinsya, terapeuta koji radi sa osobama sa posebnim potrebama, kako pokušava da vrati svog 27-godišnjeg pacijenta u ustanovu iz koje je odlutao.

Kuevas navodi da je policajac naredio Kinsyu i pacijentu, koji je sjedio na ulici i igrao se kamionom-igračkom, da legnu na tlo.

Kinsy je legao i podigao ruke, istovremeno pokušavajući da navede pacijenta da uradi isto.

Tada je policajac ispalio tri metka, od kojih je jedan pogodio Kinsya u nogu, rekao je Kuevas, dodajući da kod terapeuta nije pronađeno nikakvo oružje.

Kinsijev advokat Hilton Napoleon je listu "Majami herald" poslao video-snimak snimljen mobilnim telefonom, na kojem se vidi kako Kinsi leži nasred ulice sa podignutom rukama i govori policajcu da ne puca, dok autistični mladić sedi pored njega i viče mu da šuti.

- Gospodine, nema potrebe za vatrenim oružjem -  rekao je Kinsy policajcu neposredno prije nego što je upucan, prenose američki mediji.

Istraga incidenta je u toku.