GLOBUS

POBUNJENICI U SIRIJI Odsijecanje glave dječaku je bila greška

Šokantan snimak pojavio se na društvenim mrežama

(Al. Ti.)

21.7.2016

Sirijska pobunjenička grupa Nur al Din al Zinki, koju podržavaju SAD, saopštila je da je odsjecanje glave dječaku posljedica "greške pojedinaca".

Snimak kako pripadnici tzv. "umjerenih snaga" odsijecaju glavu izmučenom 12-godišnjaku pojavio se na internetu, a kao razlog je navedeno to što je "dječak Asadov špijun".

"Sve osobe koje se vide na snimku su identifikovane, pronađene, pritvorene i predate istražnom komitetu u skladu sa postojećim zakonskim standardima", navodi se u saopštenju grupe.

Na sminku se vidi kako nekoliko muškaraca drži dječaka u prikolici kamiona i prije nego što ga ubiju govore da je u pitanju "zatvorenik iz Kuds brigade, koja više nema muškaraca, pa mora da šalje dječak".

"Ovo su tvoji psi, Bashare, djeca brigade Kuds", kaže jedan od muškaraca.

Brigada iz Palestine, koja se bori u regiji oko Alepa uz snage predsednika Sirije Asada, demantovala je da je dječak njihov član.

Oglasile su se i SAD, koje navode da je u toku istraga ovog slučaja.

"Mi konstantno ispitujemo sa kime sarađujemo, naročito njihovo djelovanje u pogledu ljudskih prava. Ne podržavamo grupe koje su sklone ovakvim barbarskim činovima i tačka. Razumjeli smo da su iz grupe Al Zinki rekli da će istražiti ovaj incident i nadamo se da će to uraditi temeljno i transparentno", rečeno je iz State Departmenta.