BIH

CIK BIH OBJAVIO KOMPLETNU LISTU: Koalicija SDA - SBB broj 16 na glasačkom listiću

Žrijebanje ovjerenih političkih subjekata

S. D.

21.7.2016

12:50 Završeno je žrijebanje u Centralnoj izbornoj komisiji, gdje je 451 politički subjekt dobio redni broj na glasačkom listiću. Ovo žrijebanje posebno je jer je po prvi put za lokalne izbore rađeno elektronski dok se do sada radilo ručno, odnosno listići su vađeni iz bubnja. Zvanični rezultati su objavljeni danas na stranici CIK-a BiH, a možete ih pogledati ovdje.

11:25 Izvršen je dio žrijebanja Centralne izborne komisije BiH za predstojeće lokalne izbore u BiH.

U ovom dijelu žrijebanja određen je redoslijed za 34 politička subjekta.

Prvu poziciju dobila je Nova bh. patriotska stranka, pa slijedi Spasojević Goran nezavisni kandidat i Kovačević Drago kao treći.

SNSD  je dobio 13., a koalicija SDA- SBB 16. poziciju.

HDZ 1990 je na 138. mjestu, a koalicija SDP - DF na 164. mjestu

SDU se voljom žrijeba nalazi na 200. poziciji, dok je DF na 212.

232. broj na glasačkom listiću bit će Luburistička stranka BiH, 251. SDS dok je kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković dobio broj 263.

279. broj na glasačkom listiću je koalicija PDP - NDP, dok je 280. SDP BiH.

282. broj na glasačkom listiću je SDA-SBB-SBiH.

300. broj na glasačkom listiću je Prva bh. stranka.

315. broj na glasačkom listiću je HDZ BiH

316. broj na glasačkom listiću je Stranka demokratske aktivnosti A-SDA

325. broj na glasačkom listiću je Savez za bolju budućnost - Fahrudin Radončić.

332. broj na glasačkom listiću je SDA.

333. broj dobio je BOSS, 386 Stranka penzionera/umirovljenika BiH.

DNS bit će na broju 404 na glasačkom listiću, Naša stranka 405, Stranka dijaspore BiH 406.

Povratak otpisanih nalazit će se na broju 413, PDP na broju 439 a HNS BiH.

11:00 Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH uoči današnjeg žrijebanja političkih subjekata za predstojeće lokalne izbore ponovio je da CIK ohrabruje učesnike pregovora o razgovorima o Izmjeni izbornog zakona u vezi Mostara u nastojanjima da pronađu rješenja kako bi izbori ove godine bili održani u tom gradu, te je ponovio da CIK ne učestvuje ni na koji način u tim razgovorima.

On je još jednom apelovao da ukoliko bude odluke da izbori u Mostaru budu održani 2. oktobra da se obavezno vodi računa o skraćenim rokovima, te o tome kako se mora obezbijediti da birači, naročito onih iz inozemstva, te politčki subjekti ne budu uskraćeni za svoja zakonom propisana prava.

santic-1

Šantić: Niko ne smije biti uskraćen za svoja prava (Foto: Arhiva)

Također, on je rekao da će CIK provesti sve odluke zakonodavstva odnosno Parlamentarne skušpštine BiH, u slučaju da dođe do izmjene Izbornog zakona kada je u pitanju grad Mostar.

Odgovarajući na novinarski upit, da prokomentira kandidaturu ratnog zločinca Fikreta Abdića, Šantić je kazao da u kontekstu ovjere politčkih subjekata ne želi spominjati niti jedno ime, nego samo da može kazati da su provjere i ovjere izvršene u skladu sa zakonom.

10:25 Centralna izborna komisija BiH (CIK) će u skladu sa Izbornim zakonom BiH organizirati žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za predstojeće lokalne izbore.

Žrijebanje će biti održano danas u 11 sati u zgradi institucija BiH.

U žrijebanju učestvuje ukupno 451 politički subjekt, i to 102 političke partije, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 lista nezavisnih kandidata, 52 grupe građana i šest udruženja građana.

Iako ovjereni, četiri politička subjekta ne učestvuju jer nisu predali kandidatske liste. To su Stranka evropske socijaldemokratije, HSS BiH - HSP BiH Zajedno za Žepče, Savez za promjene - Kupres RS i Savez za promjene - Istočni Drvar.

Predstavnici ovjerenih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata, nezavisni kandidati, akreditirani posmatrači i predstavnici medija mogu prisustvovati žrijebanju, najavljeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.