SARAJEVO

Pilot projekt "Elektronski dnevnik" u deset osnovnih škola u KS

Realizacija projekta u tri faze

Fena

20.7.2016

Ugovor o izradi softverske aplikacije za realizaciju i implementaciju pilot projekta "Elektronski dnevnik" ("e-dnevnik") za deset osnovnih škola u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo potpisao je danas resorni ministar Elvir Kazazović.

"E-dnevnik" predstavlja aplikativni softver namjenski razvijen za potrebe digitalnog vođenja pedagoške administracije i evidencije u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo. Za realizaciju tog pilot projekta, nakon tenderske procedure, odabrana je firma QSS d.o.o. Sarajevo.

Ministar Kazazović kazao je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima QSS-a da je cilj projekta unapređenje saradnje s roditeljima, kao i njihova stalna informisanost o uspjehu i vladanju učenika. Ti podaci bit će roditeljima dostupni kroz informacioni sistem EMIS i e-dnevnik, putem šifri i uz punu bezbjednost podataka.

- Na ovaj način Ministarstvo informatizira administrativne procese u skladu sa svjetskim trendovima u obrazovanju - istakao je.

Aplikacija e-dnevnik omogućavat će i nastavnicima, razrednicima i direktorima škola brzu i jednostavnu izradu uobičajenih izvještaja o održanim časovima, te ocjenama i izostancima učenika koji se analiziraju na sjednicama nastavničkih vijeća.

Škole koje će učestvovati u prvoj fazi tog pilot projekta odabrane su na osnovu njihove iskazane spremnosti da u tome učestvuju, tehničke opremljenosti učionica, kao i educiranosti nastavnog kadra u tim školama.

- Za implementaciju projekta u svim školama bit će potrebna i veća finansijska ulaganja, s obzirom da će biti neophodno obezbijediti dodatnu IKT opremu kao i kontinuirano održavanja sistema i edukacije nastavnog kadra - ističu u Ministarstvu, saopćila je Press služba KS

Pojašnjeno je da će projekt biti realiziran u tri faze, a bit će osigurana i edukacija korisnika o upotrebi tog programa kao i tehnička podrška u toku korištenja.