BIZNIS

USPJESI Puštena pod napon Energoinvestova dalekovodna linija Tirana - Morine

Sarajevska firma završila zahtjevan projekat

(A.Č.)

20.7.2016

U Tirani je svečano puštena pod napon dalekovodna linija Tirana – Morine, jedan od najvećih poslijeratnih projekata izgradnje dalekovoda na kojem je radio Energoinvest, d.d – Sarajevo.

Ceremoniji je prisutvovala i delegacija kompanije, predvođena direktoricom Biserom Hadžialjević i njenim saradnicima Amilom Kamenicom, Erolom Rahmanovićem i Nedimom Ibrakovićem.

Albanski premijer, Edi Rama je simbolično pustio pod napon ovu dalekovodnu liniju napona 400 kV, a na ceremoniji su prisustovali brojni zvaničnici Albanije, premijer Kosova Isa Mustafa, kao i predstavnici investitora, izvođača radova i konulstanata.

Vrijednostugovora, kojeg je finansirala Njemačka razvoja banka (KfW), iznosi blizu 29 miliona eura, a radi se o projektu po sistemu "ključ u ruke", što znači da je Energoinvest izvodio projektovanje, nabavku opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon. Projekat je završen u skladu sa ugovornim rokovima i sa međunarodnim standardima, pa je interkonekcijski dalekovod Albanija – Kosovo pušten pod napon.

Ovo je drugi veliki projekat kojeg je realizirao Energoinvest za investitora OST Albanija (Elektroprenos Albanije), nakon uspješno realiziranog projekta izgradnje dalekovoda na jugu Albanije koji je završen početkom ove godine. U Energoinvestu se nadaju da će uspješnu saradnju sa Albanskim partnerom ostvariti i u budućnosti na novim projektima.

- Radi se o izuzetno zahtjevnom terenu, koji prolazi preko planinskog lanca Prokletije, ali smo uspjeli u roku uspješno završiti i ovaj projekat. Ovo je izuzetno značajno kako za Albaniju tako i za Kosovo i taj region, te predstavlja veliki korak ka modernizaciji elektroenergetske mreže u ovom dijelu Evrope – rekao je Nedim Ibraković, direktor Energoinvestovih podružnica u Albaniji i na Kosovu.