BIH

ZENICA Grad duguje skoro 250.000 KM zbog napada pasa lutalica!

Prema podacima stručne službe Gradskog vijeća

E. Trako

20.7.2016

Grad Zenica građanima zbog ugriza pasa lutalica, prema pravosnažnim sudskim odlukama, mora isplatiti vrtoglavih 242.980 KM! Osim toga, Grad na ime radnih sporova građanima duguje 234.428 KM. Ovi podaci dodatno zabrinjavaju jer su donesene odluke o isplati, dakle bez onih sporova koji su u toku i koji će ići ponovo na teret gradskog budžeta.

Građani nesigurni

U odgovoru na vijećničko pitanje Seđide Beganović–Isaković, vijećnice Saveza za bolju budućnost BiH, iz stručne službe Gradskog vijeća navodi se da su podaci zatraženi krajem aprila, a dostavljeni početkom juna, što implicira da se u međuvremenu i povećao broj rješenja.

- Dugovi se gomilaju. Kada i ko će to vratiti, to ne znamo. Bojim se da je problem dobro zapušten, prepušten slučaju, da mu se nije pristupilo strateški i s konkretnim rješenjem. A najgore je što se ljudi ne osjećaju sigurno dok hodaju najfrekventnijim ulicama grada – kaže za naš list vijećnica Beganović-Isaković.

Uzroci i posljedice

Mirela Feriz, predsjednica Udruženja “Šapa” Zenica, kaže da je priča o isplatama građanima po osnovu napada pasa bavljenje posljedicom, a ne uzrokom.

- Problem napuštenih životinja je sociološki i on je primarno problem ljudi, jer ga sam čovjek i generira – kaže Feriz.

Ona dodaje da je kontinuirano napuštanje životinja od poznatih vlasnika dovelo do pojave čopora pasa na ulicama grada.  

Gradnja azila

Prije tri godine na lokalitetu Bare kod Stranjana, nedaleko od Zenice, počela je gradnja azila za napuštene životinje. Sagrađen je na prostoru od 26.000 kvadrata, a vrijednost projekta je 345.000 KM.