BIH

EKSKLUZIVNO ZA AVAZ Bivši načelnik sektora u OSA-i: Ja sam žrtva Almira Džuve!

Muhidin Bašić iz zatvora pisao našem listu

M. Aš.

20.7.2016

Muhidin Bašić, bivši načelnik Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH, koji je prije tri godine osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Varešu, poslao je pismo redakciji “Dnevnog avaza” iz KPZ-a Sarajevo, gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

Dokazive zloupotrebe

Bašić u ovom pismu navodi da je povod za njegovo reagiranje naše pisanje o Almiru Džuvi, bivšem direktoru OSA-e.

- Molim da objavite ovo pismo radi informisanja javnosti o novim zloupotrebama Džuve koje mogu dokazati ili su dokazive - počinje svoju ispovijest Bašić.

U pismu “Avazu” on tvrdi da je “od osnivanja OSA-e bio najodgovorniji za operativne radnje OSA-e na suprotstavljanju organiziranom kriminalu i jedan od zaslužnijih uposlenika za to što je OSA u jednom periodu bila respektabilan sigurnosni subjekt u zemlji i šire“.

- Ali sam postao žrtva montiranog krivičnog postupka i navodnog ratnog zločina nezapamćenog u analima modernog pravosuđa u svijetu. Smatram da javnost treba znati da sam od Džuve i njemu interesno bliskih nosilaca izvršne i sudske vlasti BiH zaustavljen da se kao profesionalac suprotstavim globalnoj, nacionalnoj i sigurnosnoj prijetnji i da je institut ratnog zločina zloupotrijebljen u funkciji zaštite organiziranog kriminala, a što je najopasniji oblik, jer je koruptivnog karaktera zaštićen od pojedinaca iz vrha vlasti BiH - piše Bašić.

On tvrdi kako je “u cilju montaže postupka Džuvo, službeno urađene snimke OSA-e kriminalnih kontakata nekoliko nosilaca funkcija, učesnika proceduralnog lanca odobravanja izvoza oružja iz BiH, neovlašteno predao FTV-u koji su emitirani u emisiji “60 minuta” 27. juna 2011. godine, čime je krenula moja agonija”.

pismo-11

Faksimil pisma u kojem Muhidin Bašić tvrdi da je žrtva krivičnog postupka za navodni ratni zločin nezapamćenog u analima modernog pravosuđa u svijetu, a za šta se optužuje bivšeg direktora OSA-e Almira Džuvu

Bašić tvrdi i da je osuđen na sedam godina zatvora “za ratni zločin koji nije uopće postojao”.

- Džuvo je pratio postupak, dostavljao odbrani falsifikovani dokument da spriječi demaskiranje montaže i tokom “lažnog suđenja” organizirao nekoliko formi moje fizičke ugroženosti - navodi Bašić i ističe da je o svemu ovome pisanim putem obavijestio i Parlamentarnu skupštinu BiH 12. maja prošle godine.

almir-dzuvo

Džuvo: Teške optužbe bivšeg radnog kolege

U međuvremenu, navodi dalje, dva puta je podnosio zahtjev za ponavljanje krivičnog postupka zbog novih činjenica, na osnovu kojih, kako smatra Bašić, može biti oslobođen krivične odgovornosti. No, Džuvu optužuje da s određenim interesno povezanim nosiocima pravosudnih funkcija sve prati i ne dozvoljava ponavljanje suđenja.

- Za njih sam najsigurniji u zatvoru. Konkretno, za Džuvu sam informirao Parlamentarnu skupštinu BiH da je, osim zloupotrebe i objavljivanja službenih videosnimaka iz operacija OSA-e, falsificirao službena dokumenta za potrebe moje odbrane i odgovorno tvrdim da je ukrao dio budžetskog novca za posebne operacije OSA-e za 2009. godinu i od tog novca kupio stan u RH - Brela u “nultoj zoni” - iznosi dalje Bašić.

Traži istragu  

On traži i provođenje istrage, kako navodi, “kriminalnih radnji i još nekoliko formi otuđenja društvenog novca”, provedenih dok je Almir Džuvo bio na čelu OSA-e.

- Istraga o zapošljavanju u OSA-i dovela bi do nevjerovatnih korupcionih djela i političkih zapošljavanja. Moj slučaj osuđujuće presude za nešto čega nije bilo ima dodatne konotacije, jer je time zaustavljen veliki broj operativnog kadra OSBiH da se nakon onoga što se dogodilo meni - ne smije istraživati organizirani kriminal koji je za nacionalnu sigurnost BiH najveća sigurnosna prijetnja, a koju je problematiku Džuvo sveo na nivo neke policijske stanice - navodi u pismu našoj redakciji Muhidin Bašić i zaključuje:

- Smatram da ste medijski inicirali dobru temu i, ukoliko institucionalno raskrinkate Almira  Džuvo, mnogo kriminala i korupcije ćete spriječiti ili razotkriti ono što je Džuvo radio 11,5 godina. Ja sam spreman doprinijeti kao građanin da se razotkriju djela i nelegalne radnje, jer će tek tada biti ispravljena nepravda u montiranom krivičnom postupku i najogavnija zloupotreba instituta ratnog zločina u BiH.

Iz Parlamenta BiH upućen na nadležne državne institucije, ali reakcije nema

Bašić je uz pismo našoj redakciji dostavio i obavještenje koje je kao odgovor na svoje prošlogodišnje obraćanje Parlamentarnoj skupštini BiH, dobio od Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH. U odgovoru se navodi da je ovaj kolegij na sjednici 27. maja 2015. upoznat s Bašićevim dopisom od 12. maja.

- U vezi s tim Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH zaključio je da se, skladu s važećim propisima, ne može udovoljiti zahtjevu za amnestiju te da se navedeni dopis dostavi Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, Zajedničkoj komisiji za nadzor na radom OSA-e, VSTV-u, Uredu disciplinskog tužioca, Tužilaštvu BiH, SIPA-i i Sudu BiH na daljnje postupanje - kaže se u odgovoru koji je Bašić dobio od čelnika Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH Šefika Džaferovića i Bariše Čolaka.

S tim u vezi, Bašić u pismu “Avazu” napominje da institucije kojima je iz Parlamenta BiH preporučeno daljnje postupanje po njegovom dopisu, do danas nisu poduzele bilo kakve istražne radnje.

Odbrana zatražila ponavljanje krivičnog postupka

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka u aprilu 2014. na po sedam godina zatvora zbog silovanja jedne osobe u Varešu 1994.

Odbrana Muhidina Bašića, u aprilu ove godine, zatražila je poništavanje i ponavljanje krivičnog postupka nakon što je pronađen novi materijalni dokaz. Branilac Kerim Čelik kazao je na ročištu pred Sudom BiH da je odbrana sasvim slučajno došla u posjed ratnog dnevnika Mustafe Mujezinovića, koji je preminuo 1997. godine, a koji je u svom dnevniku tačno opisao dan kada je vozio oštećenu A u Vareš, odnosno dan kada se zločin dogodio.
 
- Ovim novim dokazom dobit ćemo odgovore na mnoga nerazjašnjena pitanja te kroz nove materijalne dokaze, ali i svjedoke koje bismo ponovo pozvali, dokazati da je ova priča plod mašte osobe A, a moj branjenik nevino osuđen - rekao je Čelik.