BIH

ISTRAŽUJEMO Zašto se sukob iz Turske prenosi u BiH

"Bosna Sema" i "BH novinari" odgovorili na optužbe

M. AŠČIĆ

20.7.2016

Dešavanja u Turskoj, gdje su prije nekoliko dana demokratski izabrane vlasti spriječile vojni puč, s obzirom na subotnje proteste ispred pojedinih škola u Sarajevu koje se navodno povezuju s Fethulahom Gulenom (Fethullah), a koje su organizirale pristalice Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), te posljednjih teških riječi iznesenih u javnosti, sve se očitije prenose u BiH.

Javne optužbe i prozivke, naime, nastavile su se i prethodnih dana, kako u medijima tako i na društvenim mrežama, a pojedinci su čak upozorili da bi „gulenovci“ navodno mogli izazvati haos i u BiH i da se takvo nešto već sprema. 

Govor mržnje 

Nakon optužbi na račun „Bosna Seme“, iz ove obrazovne institucije jučer su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su kategorički odbili bilo kakvo dovođenje u vezu s dešavanjima u Turskoj. Istakli su da njihov rad nema nikakve pravne ni suštinske osnove s onim što se desilo u Turskoj, kazavši da su takve „tvrdnje neistinite i zlonamjerne“.

borka-rudic-11

Rudić: Traži reakciju SDA na Kaplanove izjave

U cijeloj ovoj priči našlo se i Udruženje „BH novinari“. Generalni sekretar Borka Rudić optužena je da je lobista Gulenovog pokreta i osoba koja „brani četnike“. Jučer su reagirali i iz ovog udruženja, uputivši javni protest SDA i njenom članu Salmiru Kaplanu zbog „neprimjerenog etiketiranja i širenja govora mržnje prema novinarima - članovima ovog udruženja“. U reagiranju se kaže da je „Kaplan s grupom svojih sljedbenika na Facebooku pokrenuo javnu hajku protiv „BH novinara“ i Borke Rudić lično, šireći laži o njenom djelovanju“.

Zabrinjavajuća činjenica

- Posebno je zabrinjavajuća činjenice da Kaplan i njegova družina na potpuno nerazuman i ničim opravdan način pokušavaju sukobe iz Turske prenijeti u bh. javni prostor, stavljajući na listu „neprijatelja“ vladajućeg režima u Turskoj, pored Udruge „BH novinari“, i časopis „Novo vrijeme“ te kreirajući tako svoje „mete za odstrel“ unutar medijske zajednice BiH – kaže se u reagiranju.

Pozvali su i Glavni odbor SDA da se „hitno očituje o ovom incidentu i da poduzme adekvatne mjere prema Kaplanu, koji je svojim ponašanjem narušio i ugled SDA“.

Kaplan nam je jučer kazao da i dalje ostaje pri svojim tvrdnjama koje se tiču Rudić.  

- To je jasno kao dan da je ona lobista Gulenovog pokreta u BiH. To je isto kao da kažete: Trebević je iznad Sarajeva. To svako zna. Ona zloupotrebljava Udruženje „BH novinari“ za potrebe Gulenovog pokreta u BiH. Hoću da kažem da ima ljudi u BiH koji su dio toga i tvrdim da je Rudić njihov lobista - kaže Kaplan.

Novinarima portala „Novo vrijeme“ upućene prijetnje

Novinari portala „Novo vrijeme“, koje su pojedinci na internetu, također, doveli u vezu s pokretom Fethulaha Gulena, dobili su jučer otvorene prijetnje. 

- Jeb... Vam mater izdajničku, kako samo možete uzimati novac od lopova i teroriste za prljavi posao koji radite. Pratimo Vaš rad, preporučujemo Vam da nosite nešto na glavi kad izlazite iz ureda da vas nešto ne udari u glavu na ovoj vrućini – navela je nepoznata osoba, uz ocjenu da to „nije prijetnja već upozorenje“.

Rašidagić: BiH ne trebaju dodatne podjele

rasidagic

Rašidagić: Ko su izdajnici nacionalnih interesa

Kenan Ešref Rašidagić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, rekao je za N1 da je zabrinjavajuće da pojedinci događaje u Turskoj pokušavaju prenijeti u BiH.

- BiH je posljednje mjesto na svijetu kojem su potrebne dodatne podjele. U BiH se iz potpuno nepoznatog razloga počinje pojavljivati priča da „ako ne prihvatate apsolutno izjave Erdoana, vi ste izdajica nacionalnih interesa“ - rekao je Rašidagić.