BIH

KULENOVIĆ: Nezaposlenost najveći problem mladih

Direktor društvene agencije Munja

Fena

20.7.2016

Direktor društvene agencije Munja, nekadašnje Omladinske informativne agencije,  Jan Zlatan Kulenović kazao je za Fenu da je nezaposlenost najveći problem mladih, a kao osnovni razlog naveo je zastarjeli obrazovni sistem i lošu metodologiju koja ne daje daje dobre rezultate i  ne može osposobiti mlade za tržište rada.

Agenicija Munja je etablirana informativna agencija koja je fokusirana na pomoć mladima, što znači razvijanje određenih znanja, vještina i kompetencija koje pomažu mladima u traženju posla.

Kulenović ističe da je kroz programe agencije u zadnjih 15 godina prošlo više od 65 hiljada mladih iz svih područja BiH te da je glavna funkcija agencije informiranje mladih, kao i motiviranje i aktiviranje  mladih u traženju posla.

Posebno naglašava hoću.ba platformu  koja nudi oglase, ali i mnoge motivirajuće priče koje mladima mogu služiti za primjer.  

Naglašava da trenutna društvena situacija uzrokuje odlazak mladih u inostranstvo, i ne vidi načina da se taj trend zaustavi. Također smatra da je veliki problem i neaktivnost mladih, odnosno nedostatak njihove participacije u smislu udruživanja u omladinske organizacije.

Kulenović je rekao  da je premali broj mladih koji su involvirani  u politiku, odnosno da je tek njih sedam posto član neke političke partije. No,  ističe da nije problem interes mladih ako im se kreira format u kojem mogu participirati.