BIH

PRIJEDOR Efendija Mahić poručio zločincima: Krik naše Emire do smrti će vas pratiti (UŽIVO)

Smiraj za duše

Redakcija

20.7.2016

12:18 Završeno je klanjanje dženaze za osam šehida.

Husein ef. Smajić, zamjenik Reis ul-uleme Islamske zajednice BiH, koji je predvodio dženazu kazao je: 

- Ovi naši akobogda šehidi, imat će puno pravo biti pitani i moliti se na kijametskom danu da budu naše šefadžije kada budemo polagli račune za život koji smo prioživjeli na ovom svijetu. Ja ne znam šta da kažem ovdje, poslije Srebrenice, poslije Zvornika gdje smo ukopali oko 80 Zvorničana, evo nas danas u Kozarcu, u Prijedoru. Na našu žalost, na žalost Bošnjaka, bosanskih muslimana, ovo nije kraj žalosnim skupovima. Teško je i tužno u Bosni kada dođe ljeto - riječi su efendije Smajića.

Mirsada Bešić - Nukić, trebala je da čita pismo ispred porodioca stradalih, ali joj je pozlilo, pa ga je čitala Amina Blažević. Izgubla je oca i djeda, ali ih još nije našla.

11:46 Amir ef. Mahić, imam u Kamičanima kazao je: 

- Nalazimo se pred tabutima, željni da ukabulimo, dostajanstveno, zemlji od koje smo stvoreni vratimo i da barem na tren olakašanje osjetimo. 

Nalaziti se pred njihovim tabutima iznova se podsjećamo na tregadiju koja ih je zadesila, na dušmansku ruku koja im je život oduzela, na izopačenu ideologiju, koja je čitav jedan narod zavela. 

Dok smo živi, svoje ubijene ćemo spominjati i za njhov prolivenu krv pravdu tražiti. Zbog toga danas dušmani naši, ubice djece naše, katili majki naših, zločlinci nad rodom našim, želimo vas podjestiti da će vas krik naše Emire koju danas pratimo, a koja je imala samo pet godina, do smrti vaše pratiti.

I ne samo Emirin krik već i dojenčeta Velida koji samo dva mjeseca imaše kada ga nemilosrdno ubiste.

I krik ostalih dječaka i djevojčica kojima život uzeste.

10:18 Tužna povorka sa posmrtnim ostacima osam nevino ubijenih bošnjaka među kojima je i najmlađa petogodišnja djevojčica Emira Mulalić stigla je iz Sanskog Mosta iz Identifikacionog centra Šejkovača u kompleks Šehidskog mezarja Kamičani gdje će u 11 časova početi komemoracija i klanjanje dženaze za nevine stradalnike.

img-20160720-101431

Ibro Kahrimanović član odbora za pripremu kolektivne dženaze potvrdio nam je da na putu od Sanskog Mosta do Prijedora nije bilo nikakvih incidenata. Uz tužnu povorku s tabutima stigle su i porodice ubijenih.

Prema najavama dženazu će klanjati zamjenik Reis ul-uleme Islamske zajednice u BiH Sulejman ef. Smajić, a prisutnima će se obratizti i glavni imami Medžlisa Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, koji su orgfanizirali zajedničku dženazu.

07:57 Zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka osam prijedorskih žrtava bit će obavljeni danas u Prijedoru.

Najmlađa žrtva koja će biti danas ukopana petogodišnja djevojčica Emira (Emir) Mulalić, ubijena je u prijedorskom logoru Trnopolje. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su u julu prošle godine na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

Do sada je na području Prijedora ekshumirano i identificirano 57-oro djece, a traga se još za 40-oro nestale djece.

Riječ je o djeci bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koja su ubijena u i okolini Prijedora. Dvanaestero djece iz porodice Bačić, starosti od tri do 17 godina, ubijeno je i njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana danas na zajedničkoj dženazi u Prijedoru je Hamo (Ragib) Hodžić koji je imao 62 godine. Negovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

Danas će biti ukopani posmrtni ostaci Miralema (Rasim) Kardumovića koji je imao 28 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na tri lokaliteta na području Prijedora, na lokalitetu Sredice-Karagići, na lokalitetu Rizvanovići, a lobanja je pronađena na lokalitetu Žabari.

U porodici Kardumović ubijena su četiri brata -  Suad koji je imao 29 godina, Miralem 28, Fahrudin 23 i Mirsad 19 godina. Posmrtni ostaci trojice Miralemove braće Suada, Fahrudina i Mirsada pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica 2013. godine i ukopani su na šehidskom mezarju Hambarine u Prijedoru.

Posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti koji će biti danas ukopani ekshumirani su iz masovnih grobnica Jakarina Kosa, Korićanske stijene, jama Lisac i na lokalitetima Čarakovo, Bišćani i Kozaruša-Sušići.

Do sada je pronađeno 2.325 prijedorskih žrtava. Pronađene su na više od 450 različitih lokaliteta, od toga 98 masovnih grobnica. Grobnice su pronađene na području Prijedora, ali i u drugim gradovima: Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Dubici, Skender- Vakufu, Bosanskom Novom, Vukosavlju, Banjoj Luci, Hrvatskoj Kostajnici i drugim gradovima.

Posljednja masovna grobnica u kojoj su pronađene prijedorske žrtve je masovna grobnica Hozića kamen, na području Bosanskog Novog, iz koje je ekshumirano 11 žrtava. Ekshumirani posmrtni ostaci nisu još identificirani i nalaze se u Centru za obdukciju i identifikciju Šejkovača u Sanskom Mostu.

U Šejkovači se trenutno nalaze 334 posmrtna ostatka koji su ekshumirani u ranijem periodu iz pojedinačnih i masovnih grobnica, a većina posmrtnih ostataka je nekompletna.

Od 334 posmrtna ostatka koji se nalaze u Šejkovači, 40 žrtava je identificirano i DNK analizom i od  porodica, ali još nisu ukopani. U nekim slučajevima riječ je o nekompletnim posmrtnim ostacima gdje porodice čekaju da se pronađu i ostali dijelovi tijela, a u nekim slučajevima porodice čekaju da pronađu i druge nestale članove svoje porodice da bi ih mogli zajedno ukopati.

Osim tog broja, 54 žrtve su identificirane na temelju DNK analize, ali još nisu  identificirane i od  porodica.

U Prijedoru se traga za oko 788 žrtava koje se vode kao nestali, s tim da treba imati u vidu da je ovaj broj sigurno manji, jer je jedan broj posmrtnih ostataka pronađen i nalazi se u Šejkovači, u Sanskom Mostu.

Žrtve čiji će posmrtni ostaci biti ukopani danas na zajedničkoj dženazi u Prijedoru su:

1. Emira (Emir) Mulalić (1987.);
2. Nihad (Eniz) Sušić (1971.);
3. Nedim (Sakib) Omanović (1966.);
4. Miralem (Rasim) Kardumović (1964.);
5. Senadin (Sejdo) Šara (1962.);
6. Velid (Muhamed) Bešić (1948.);
7. Derviš (Salih) Karagić (1931.);
8. Hamo (Ragib) Hodžić (1930.)