BIH

Očekuje se ubrzan rast bh. ekonomije

Nova analiza Direkcije za ekonomsko planiranje

M. AŠČIĆ

19.7.2016

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, u najnovijoj analizi Perspektive 2017-2019. predvidjela je dodatni rast bh. ekonomije koji bi do 2019. godine trebao dostići stopu od čak 3,8 posto. Prema ovom izvještaju, predviđa se linearno povećanje ekonomskog rasta, a ovaj analitički dokument napravljen je za potrebe rada Vijeća ministara i zasnovan je na zvaničnim podacima statističkih sistema i agencija u BiH.

Ključni faktori

U ovoj godini, kako se navodi u analizi stručnjaka Direkcije, prognoza rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) trebala bi iznositi 3,2 posto, dok bi 2017. rast bio nešto veći, 3,5 posto.

Kada je u pitanju 2018. godina, predviđa se povećanje ekonomskog rasta od 3,7 posto, a u 2019. čak 3,8 posto. To je itekako optimistično za našu zemlju i predviđa ubrzani rast ekonomije.

- Ključni faktori za povećanje ekonomskog rasta u 2016. trebali bi biti niske kamatne stope, niska cijena nafte, povoljniji kurs eura i ekspanzivna fiskalna politika – navodi se u analizi.

Iza ovakvih prognoza stoji stabiliziranje političkih prilika u zemlji, prije svega formiranjem snažne koalicije SDA i SBB-a, koja je na svim nivoima za kratko vrijeme ostvarila zavidne rezultate i dovela do zapošljavanja i masovnih javnih radova.

Javni radovi

U analizi se, također, predviđa intenziviranje javnih radova sa stopom od 11 do 12 posto, uglavnom finansirano povoljnim vanjskim zaduživanjem kod međunarodnih institucionalnih kreditora.

- Tako bi realni rast plaća uz rast broja zaposlenih kao posljedica sve jačeg izvoza i investicija trebali ojačati raspoloživi dohodak građana – piše u analizi.