KOŠARKA

Mulaomerović: Imamo jak tim za kvalifikacije

Selektor košarkaške reprezentacije BiH

Fena

19.7.2016

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Damir Mulaomerović optimist je kada je u pitanju nastup ekipe u kvalifikacijama za Eurobasket 2017.

Mulaomerović je nedavno objavio spisak od 20 igrača, a među njima su i dva NBA igrača Mirza Teletović i Jusuf Nurkić.

- Oba NBA igrača, Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, vraćaju se u ekipu i igrat će - kazao je Mulaomerović za FIBA.com.

- Imamo mnogo iskusnih igrača i nekoliko talentiranih mladih košarkaša. Imamo momke koji žele da se dokažu. Mislim da je to najbolji tim što imamo u ovom trenutku i u potpunosti vjerujem u njega. Mislim da imamo jak tim za ove kvalifikacije - dodao je Mulaomerović.

Teletović je propustio Eurobasket 2015. zbog zdravstvenih problema, dok je Nurkić za seniorski tim odigrao nekoliko minuta u septembru 2012. kada je imao 18 godina.

Pripreme počinju 25. jula, a Teletović i Nurkić priključit će se u augustu.

Jedinu sumnju, kako navodi Fiba.com, Mulaomerović ima kada je u pitanju dolazak treće zvijezde Nihad Đedovića, koji je postao naturalizovani Nijemac prošle godine, čime se odrekao bh. džavljanstva.

Trener je sa šireg spiska "skinuo" četiri igrača, Nemanju Mitrovića, Imrana Polutka, Njegoša Sikiraša i Zacka Wrighta, ali će šansu dobiti Džanan Musa, kapiten kadetske reprezentacije koji je briljirao na Svjetskom U17 prvenstvu u Španiji.

- Nećemo gubiti vrijeme, počet ćemo odmah pripreme na košarkaškom terenu. Nadam se da će igrači doći fizički spremni i da ćemo odmah moći početi raditi s loptom. Sedam-osam dana posvetit ću mladim igračima i provjeriti da li mogu igrati na tom nivou - naglasio je selektor bh. tima.

Bosna i Hercegovina će u kvalifikacijama igrati protiv selekcija Rusije i Švedske.

- Optimist sam i nadam se uspjehu, mada imamo tešku grupu jer su i Rusija i Švedska dobre reprezentacije. No, mislim da se možemo nositi s njima. Ako budemo igrali kao tim, imat ćemo šansu. Borit ćemo se da budemo prvi u grupi ili u najmanju ruku najbolji drugoplasirani tim. Za ostvarenje cilja moramo zapamtiti da svaki poen i svaki skok su bitni - zaključio je Mulaomerović.