BIH

Istraživači genocida traže proglašenje 20. jula Danom žalosti u Prijedoru

Traži se izgradnja spomenika za ubijenu djecu

Fena

19.7.2016

Istraživači unutar Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada pozivaju bosanskohercegovački politički establišment da se konačno oglasi kao politički glas žrtava, da zaštiti žrtve i zatraže proglašenje 20. jula Danom žalosti u Prijedoru.

Pozivaju sve istinske prijatelje istine, pravde, ljudskih prava i sloboda da širom svijeta dignu svoj glas za izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Dvadesetog jula 1992. godine desio se jedan od najvećih zločina na području općine Prijedor u sklupu višegodišnje udružene zločinačke kampanje genocida. U toku jednog dana ubijeno je blizu 1.600 civila. Kontinuirano tokom mjeseca jula vršena su hapšenja, silovanja i deportacije Bošnjaka u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje i druga mjesta zatočenja. Genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području općine Prijedor trajala su kontinuirano u periodu 1992-1995. Najmasovnija ubijanja izvršena su do ljeta 1993. godine. U Prijedoru su izvršeni nasilna, masovna deportacija i protjerivanje Bošnjaka i Hrvata, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

U tri najpoznatija logora smrti ubijeno je i mučeno više od 31.000 Bošnjaka i Hrvata, od toga je ubijeno više od 1000. U Prijedoru je organizirano izvršen masovni zločin silovanja. Silovano je više stotina Prijedorčanki.

Istraživači unutar Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada smatraju da je Prijedor paradigma zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Istraživači opominju da se Bošnjaci i Hrvati u Prijedoru i dalje teroriziraju.

Oni su i dalje poniženi građani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda, navodi se u saopćenju.