VIJESTI

WIGEMARK: Ovo je dobar dogovor za BiH i za zemlje članice EU

BiH parafirala SSP za nastavak evropskog puta

Am. K.

18.7.2016

11:38 Lars-Gunar Wigemark, specijalni predstavnik EU u BiH, nakon parafiranja SSP-a istakao da je zadovoljan napretkom koji BiH postiže na putu prema EU, te da mu je zadovoljstvo što je danas parafirao SSP-e ispred Evropske komisije.

- Tekst protokola će biti predstavljen zemljama članicama EU. Ovo je dobar dogovor za BiH i za zemlje članice EU. Više puta smo isticali naše opredijeljenje, a ponovljeno je tokom posjete gospodina Schmidta. Mi ćemo sa svoje strane nastaviti raditi na ublažavanju bilo kakvih negativnih posljedica koje bi neki od poljoprivrednika mogao osjetiti, kazao je Wigemark.

Wigemark je pozdravio činjenicu da su svi politički akteri postigli konsenzus oko ovog pitanja, te je napomenuo da nijedna od zemalja koja je u procesu pridruživanja nije prošla kroz ovoliku dramu.

- To je pretpostavljam zato jer je BiH veoma važno članstvo u EU. Ovo je bitan korak na vašem putu prema EU", kazao je Wigemark, dodavši da je važno nastaviti procese provođenja reformi i postići aranžman sa MMF-om.

Na kraju je Wigemark skrenuo pažnju da je SSP danas parafiran, a da nije usvojen, te da će uslijedit proces ratifikacije s obje strane jer sporazum ide na razmatranje zemljama članicama EU koje ga nisu imale priliku vidjeti.

- Nemam razloga da sumnjam da će biti prihvaćen, ali čelnici EU moraju dobiti mogućnost da razmotre njegov sadržaj, jednako kao i Evropski parlament. Uobičajena procedura traje najmanje šest mjeseci, a potom protokol stupa na snagu. Sastavni dio protokola je fazni pristup koji traje tri godine, objasnio je.

Istaknuto je da slijedi deblokada autonomnih trgovinskih mjera proizvođačima voća i povrća koji su od 1. januara trpjeli posljedice, ali je Wigemark dodao kako je mnogo pitanja u sektoru poljoprivrede koja nemaju veze sa SSP-om, istaknuvši da "ne treba miješati kruške i jabuke".

Na kraju je poslao poruku poljoprivrednicima: "Dozvolite da sarađujemo".

Nakon potpisivanja javnosti su se obratili  i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, kao i šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak, koji su naglasili važnost parafiranja SSP-a za budućnost BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je današnje potpisivanje SSP-a jedan od najvažnijih trenutaka u ovom periodu u smislu odblokiranja napretka BiH prema EU.

- Ovo je jako bitno radi odblokiranja napretka BiH prema EU. Otklonjena je jedna od ključnih prepreka koje će nam omogućiti da dobijemo kandidatski status. Ostaje nam značajan dio posla da pomognemo sektore u poljoprivredi koji će trpjeti u narednim mjesecima kroz različite projekte. Pred nama je važan proces i vrijeme u kojem su moja očekivanja da će ovaj čin pomoći u dobijanju kandidatskog statusa, kazao je Šarović.

Šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak iskazao je svoje zadovoljstvo da je posao koji je započet prije pola godine napokon priveden kraju.

- Moje je zadovoljstvo da smo posao koji je počeo prije pola godine priveli kraju. Ovo je izgledalo kao tehničko pitanje, ispalo je da se radi o jako važnom političkom momentu kako bi se krenulo u EU integracije. Bitno je da dobijemo zamah na evropskom putu i korak po korak idemo ka EU. Volio bih da je gospođa Mikela Matuela ovdje koja je pregovarala sa EU strane i jako mnogo je učinila kako bismo našli kompromis, kazao je Zinjak, dodajući da očekuje da se nastavi ovakvim tempom i što brže krene u EU integracije.

11:13 U Sarajevu je danas parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njenih država članica s jedne i BiH s druge strane. Sporazum su u prostorijama Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Sarajevu parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Parafiranjem SSP-a našoj zemlji omogućen je nastavak evropskog puta o čemu bi danas moglo raspravljati Vijeće za vanjske poslove EU.
 

ssp

SSP bi trebalo da stupi na snagu 1. januara iduće godine

Vlada Republike Srpske i član predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije su se protivili potpisivanju sporazuma o adaptaciji SSP-a. Tvrdili su da je neprihvatljiv, zbog, kako su rekli, milionske štete koju će adaptirani SSP donijeti poljoprivrednicima.

Međutim, nakon što je Njemačka čvrsto obećala pomoć u saniranju šteta, put za nastavak evropskog procesa za BiH je ponovo otvoren.

SSP bi trebalo da stupi na snagu 1. januara iduće godine. Do tada bi trebalo da budu dogovorene sve mjere pomoći Njemačke domaćoj poljoporivredi.