BIH

AVAZ SAZNAJE Lajčak traži podršku za BiH!

Vijeće za vanjske poslove EU

A. DUČIĆ

18.7.2016

Iako se BiH i njena aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji definitivno neće naći na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC), kako saznaje "Avaz", Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke, zemlje koja trenutno predsjedava EU, tražit će od evropskih ministara donošenje zaključka prema kojem će naša država u septembru definitivno dobiti zeleno svjetlo za proces dobivanja kandidatskog statusa.

Ova informacija nam je potvrđena iz nekoliko izvora, a nezvanično i iz kabineta samog Lajčaka. Kako smo uspjeli saznati, Lajčak je o ovoj temi tokom vikenda razgovarao i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Upitnik Komisije

Preneseno nam je da će Lajčak informirati ministre vanjskih poslova EU da je krajem prošle sedmice Predsjedništvo BiH usvojilo protokol prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji predstavlja ključni uvjet za dobivanje zelenog svjetla za bh. aplikaciju te u konačnici formalnog uručenja upitnika Evropske komisije potrebnog za kandidatski status.

Danas bi ovaj sporazum u Sarajevu i formalnopravno trebali parafirati šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars Gunar-Vigemark (Gunnar-Wigemark).
 
- BiH se mogla naći na dnevnom redu i sjednice Vijeća za vanjske poslove da nije bilo nedavne blokade evropskog puta naše države, koja je, nasreću, okončana. Ovako ostaje da se čeka naredno zasjedanje jednog od vijeća EU, a koje je u septembru - kazao nam je izvor iz Brisela.

On napominje da bilo koje od vijeća EU, bez obzira na to radi li se o vanjskim poslovima, finansijama, poljoprivredi, općim poslovima, može donijeti odluku o prihvatanju bh. aplikacije te naložiti Evropskoj komisiji da nam dostavi potrebni upitnik. Ali najvjerovatnije će to ipak biti FAC, čije je naredno zasjedanje u septembru.

Prisustvo Kerija

- Šteta što na vrijeme nismo uradili našu zadaću pa da to bude na sutrašnjoj (današnjoj) sjednici FAC-a, kojoj će, zbog situacije u vezi s Turskom i terorizmom, prisustvovati i američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry). Ali ništa nije izgubljeno za proces EU integracija - kazao nam je izvor.

Kako saznajemo, Zvizdić je, nakon što je u BiH prihvaćen SAA, uputio pismo Lajčaku te visokoj predstavnici za vanjsku politiku i sigurnost Federiki Mogerini (Federica Mogherini) i komesaru za evropsku politiku susjedstva i proširenja Johanesu Hanu (Johannes Hahn), u kojem ih o svemu informira te navodi razloge zašto bi BiH trebala biti nagrađena dobivanjem upitnika Evropske komisije, što nas vodi u daljnji proces EU integracija.

Jedini u regionu imamo stabilnu vlast

- Evropski zvaničnici su tako informirani da BiH, uprkos određenim zastojima, za razliku od svojih susjednih zemalja te ostalih država u regionu, ipak ima stabilnu vlast koja donosi odluke usmjerene ka članstvu u EU - kazao nam je diplomatski izvor iz Brisela.