GLOBUS

ERDOGAN NAJAVIO Nećemo odgađati smrtnu kaznu

Uhapšeno više od 6.000 osoba nakon neuspjelog vojnog udara

(Al. Ti.)

17.7.2016

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da ne može biti odgađanja upotrebe smrtne kazne nakon propalog pokušaja vojnog udara, dodajući da će o tome vlada razgovarati s opozicionim strankama.

Govoreći mnoštvu svojih pristaša koji su tražili smrtnu kaznu pred svojom kućom u Istanbulu Erdogan je rekao: "Ne možemo zanemariti ovaj zahtjev".

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2004. kako bi udovoljila kriterijima Evropske unije za pristupanje, a nije nikoga pogubila od 1984.

Erdogan je isto tako pozvao svoje pristaše da do petka nastave proteste na ulicama i trgovima protiv pokušaja vojnog udara rekavši kako prijetnja protiv njega još nije do kraja uklonjena.

Nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj u toj je zemlji uhapšeno oko 6000 ljudi.

Istovremeno, Turska se danas oprostila od žrtava neuspjelog puča, a predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poručio je na sahrani da je pokušaj puča "terorističke grupe" imama Gulena srušila volja naroda, dodajući da će se čišćenje tog "virusa" iz svih državnih institucija nastaviti, javlja Reuters.

On je kazao da se taj virus nažalost raširio kao rak koji je obuhvatio državu, navodi AFP.

- Mi smo to znali i rekli smo svim relevantnim službama - istakao je Erdoğan obraćajući se hiljadama okupljenih na sahrani ubijenih u Istanbulu.

641506-01-02

Erdogan briznuo u plač na dženazi

Erdoğan je u emotivnom govoru odao poštu "mučenicima" demokratije, poručujući da je narod snažniji, a tokom dženaze predsjednik je briznuo u plač.

- Oni možda imaju tenkove, ali mi imamo našu vjeru. Nećemo napustiti trgove, nastavićemo prkosno - dodao je Erdoğan koji je također bio među onima koji su nosili kovčege poginulih.

On je kazao da se zahtjev naroda za demokratijom ne može skloniti u stranu. "To je vaše pravo", poručio je okupljenima, prenosi AFP.

Dodao je da će hapšenja onih koji su, kako je rekao, "uništili" oružane snage biti nastavljena u svim redovima vojske.

Erdoğan je, također, naveo da će turska ministarstva pravde i inostranih poslova uputiti pisani zahtjev SAD-u i drugim zapadnim vladama da bi tražile izručenje sljedbenika Gulenovog pokreta.