VIJESTI

ANTALIJA Bosanci ne žele ranije s mora, nema otkazanih aranžmana!

Oko 2.000 građana BiH na odmoru u Turskoj

A.S.-Er.H.

17.7.2016

Pišu: A. SOKOLOVIĆ - E. HALIMIĆ

Budući da je ljeto, brojni građani naše države za godišnji odmor odabrali su upravo neku od destinacija na obali Turske, većinom na antalijskoj rivijeri. Oni koji se trenutno nalaze tamo na ljetovanju, prema informacijama koje smo dobili od naših turističkih agencija, ali i kako saznajemo od naših građana koji borave u Antaliji, i ne pomišljaju na raniji povratak kući.

Čarter-letovi

Jutro nakon pokušaja vojnog udara svi bh. građani koji odmaraju u nekom od antalijskih ljetovališta su bili dobro. Uznemirenost je bila prisutna, ali ne i panika. Preporuke da se noć provede u hotelu su ispoštovane. Pretpostavlja se da na antalijskoj obali ljetuje oko 2.000 građana.

- Nije baš jednostavno, ali moji prijatelji Turci mi kažu da će sve ovo brzo završiti. Ostajem u Antaliji pa da sve potraje i duže - kaže nam Sarajlija Adis, koji svake godine ljetuje u Antaliji.

Predstavnik turističke agencije “Relax Tours” Ajdin Kršić za “Avaz” je jučer kazao da svi predviđeni čarter-letovi ove agencije za Tursku idu prema rasporedu, i to ponedjeljkom i petkom.

- Nismo dobili nikakve zvanične informacije od naše ambasade u Turskoj o potrebi bilo kakve obustave. Imamo određen broj ljudi na antalijskoj rivijeri s kojima smo u kontaktu i oni uopće ne znaju šta se dešava u Istanbulu i Ankari, odmaraju u resortima. Nudili smo im da se vrate ranije, ali oni ne žele prekidati svoj odmor i uopće se u Antaliji ne osjeti ono što mi vidimo na televiziji. Sljedeći let nam je zakazan sad za ponedjeljak, obavijestili smo sve putnike i nije bilo otkazivanja - pojasnio je Kršić i dodao da “Relax Tours” ima troje putnika u Istanbulu s kojima su se, također, čuli i koji su dobro i na sigurnom.

Mesud Trgo iz “Fibule” za naš list je kazao da putem ove agencije u Turskoj trenutno boravi oko 550 ljudi.

- Od sinoć smo na vezi s njima i, da nije društvenih mreža, oni ne bi ni znali šta se dešava u Istanbulu i Ankari. Niko od putnika nije tražio da se vrati ranije - kazao je Trgo.

Bez kašnjenja

Dodao je da su od svojih klijenata dobili informacije da se u Antaliji život odvija normalno, svira muzika i hoteli su puni.

- Za sada nemamo otkazanih letova, mi letimo putem kompanije “Turkish Airlines” i oni nisu najavili bilo kakvu obustavu, a imamo tri leta sedmično - dodao je Trgo.  

Iz “Centrotrans Eurolinesa” i “Centrotoursa” obavijestili su svoje putnike i korisnike usluga da je, prema informacijama od zvaničnih organa Turske, Ministarstva vanjskih poslova BiH, touroperatora “Tez Tour” u Turskoj i predstavnika “Centrotoursa” u Turskoj stanje u regiji Antalije potpuno mirno, bez ikakvih vanrednih dešavanja.

- Svi putnici koji su u organizaciji turističke agencije “Centrotours” doputovali na ljetovanje u Turskoj nalaze se u hotelima i sigurni su. Antalijski aerodrom je radio normalno, bez kašnjenja tokom cijele noći. Planirani letovi odvijaju se bez problema - kažu iz “Centrotoursa”.

Otkazani sarajevski letovi preko “Ataturka”, ali funkcionira “Sabiha Gokcen”

S Aerodroma Sarajevo jučer su nam potvrdili da su svi letovi koji su trebali biti realizirani preko Aerodroma Ataturk u Istanbulu otkazani zbog vanredne situacije u Turskoj, ali da avioni koji koriste drugi istanbulski aerodrom “Sabiha Gokcen” saobraćaju kao što je i predviđeno.  

 Anketa među bh. turistima na antalijskoj rivijeri

serif

Šerif Delić: - Došli smo prekjučer, a ovakvo nešto ni slutili nismo. Pratimo situaciju, ali nećemo se vraćati ranije.

gogo

Gogo Hajder: - Ovo je neočekivano. U kontaktu smo s porodicom. Za sada nema panike, pratimo situaciju.

dragan
 
Dragan Bojović: - Buran početak odmora, ali rat sam proveo u Sarajevu, tako da nije ništa iznenađujuće.