VIJESTI

HALILOVIĆ: Kad smo sletjeli u Istanbul, dočekalo nas je 100 naoružanih vojnika

Dobojlija se s porodicom zatekao u haosu

M. HODŽIĆ

18.7.2016

Avion kompanije „Turkish Airlines“ koji je doletio iz Sarajeva posljednji je koji je preksinoć sletio na aerodrom ''Ataturk'' u Istanbulu, u momentu kada je vojska krenula s državnim udarom. U ovom avionu bio je i Vedad Halilović, porijeklom iz Doboja, koji trenutno živi i radi u Istanbulu. S njim su bile njegova trudna supruga te dvogodišnja kćerkica.

Čudna situacija

U izjavi za ''Avaz“ Halilović je kazao da im je, nakon što je avion sletio, bilo čudno što je ostao na pisti.

- Znam da se avion mora skloniti do parkinga. Znači, odmah je bila neka čudna situacija i, čim smo upalili internet, vidjeli smo da se nešto dešava. Izašli smo do terminala, sve je bilo normalno. Mi smo nakratko zastali u zadnjem dijelu grupe jer smo bili s djetetom kojem smo morali promijeniti pelenu, tako da smo među posljednjima došli. Nakon toga vojska je uletjela u terminal i prvi na koje su naletjeli smo bili mi - kaže Halilović i ističe da je to bila mlada ekipa od stotinjak vojnika sa starijim činovnikom koji su krenuli u državni udar.

Nikome nije bilo svejedno, ali putnici su znali da se ne nalaze u bilo kojoj državi, nego u Turskoj, koja je, dodaje Halilović, jaka i koja je pokazala svoju demokratsku vrijednost.

Bilo je panike

- Naravno da je bilo panike, ali ne toliko, pogotovo ne od Turaka, ali bilo je od nekih stranaca. Velika je bila grupa ljudi i, ako jedna osoba pođe da trči, ako vidi nešto, odmah za njom kreće 10-20 ljudi. Znali smo da će se sve završiti dobro. Nakon sat došli su komandosi zajedno s policijom i vidjeli smo da je situacija pod kontrolom snaga odanih demokratski izabranim vlastima Turske - ističe Halilović.

Nakon što je turska policija ponovo preuzela pasošku kontrolu, sastali su se ostalim putnicima iz BiH te ušli u državu gdje su ostali još nekoliko sati čekajući na svoj prtljag.

Turci neustrašiv narod

- Narod koji je neustrašiv i koji je za svaku pohvalu izašao je na ulice da zaštiti svoj poredak i sistem. Budući da živim i radim godinama u Turskoj, navikao sam se s Turcima i znao sam da će biti takva reakcija - ističe Halilović.