GLOBUS

PREMIJER TURSKE YILDIRIM: 15. juli je postao praznik demokratije

Izrazio ponos turskim narodom

Mi. K.

16.7.2016

Premijer Turske, Binali Yildirim jutro nakon pokušaja vojnog udara frakcije unutar turske vojske je izrazio ponos turskim narodom i time što je "crvena zastava Turske ostala da se vijori visoko na nebu".

- Čestitam svima koji su učestvovali u ovom otporu. Ponosni smo zato što smo osigurali da se naša crvena zastava vijori visoko na nebu. Narod je odgovorio na najbolji mogući način. 15. juli je postao praznik naše demokratije. Policiji i svim građanima smo zahvalni. Naše snage su se herojski borile. Prevazišli smo veliku problematiku. Ovaj pokušaj vojnog udara se nije odvijao uz podršku cijele hijerarhije naše vojske, već samo kroz jednu ograničenu grupu terorista koja je usptavila u strukturama - kazao je Yildirim.

Prema njegovim riječima svi koji vole otadžbinu i tursku zastavu nikada nisu podržavali izdajnički pokušaj.

- Svim komadantima i oficirima koji su ostali vjerni našim idealima upućujemo čestitke. Članovi NVO, građani, partijski članovi su izašli na ulice, napunili trgove i herojski se borili rizikujući život uz pomoć naših specijalnih snaga i policajaca. Turski narod ima priliku naučiti važnu lekciju. Vidjeli smo na djelu demokratiju i volju naroda. Volja naroda je izuzetno važna. Svijet je pratio sva dešavanja, a mi smo sačuvali našu zemlju - rekao je premijer Turske.

Dodao je da nikada neće biti zaboravljeni oni koji su izgubili život u borbi za zemlju.

- Članovi bande su sada u rupama uvaženog turskog pravosuđa i bit će kažnjeni na sve načine koji zaslužuju, a građani su se već vratili normalnom životu - izjavio je Yildirim.

On je saopćio informaciju da su život izgubile 164 osobe u borbi za očuvanje demokratije, 1.440 osoba je ranjeno, a 2.839 pripadnika vojske raznih činova je uhapšeno.