VIJESTI

Ronioci iz Češke uništavaju avionske bombe iz rijeke Save

Izvršeno izviđanje i locirane tri bombe

Fena

15.7.2016

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Češke nastavljaju saradnju u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava (MES) iz riječnih tokova u Bosni i Hercegovini.

Tokom 2016. godine planirano je vađenje neeksplodiranih ubojitih sredstava (avionskih bombi) u rijeci Savi (lokacija Brčko i Brod), i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava na području Bihaća.

Trenutno Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine koordinira aktivnosti na lociranju, vađenju i uništavanju avionskih bombi u rijeci Savi, tipa FAB 100 – lokalitet Brčko (ispod i u blizini mosta koji povezuje Brčko i Gunju).  U aktivnosti su uključeni i predstavnici Ambasade Češke u Bosni i Hercegovini.

Ronioci iz Češke su doputovali u Bosnu i Hercegovinu 8. jula. Izvršeno je izviđanje i ronjene na navedenom lokalitetu i locirane su tri bombe.

Izvršene su sve pripreme i provedene sigurnosne mjere kako bi se izvršilo vađenje i uništavanje bombi. Aktivnosti na lokaciji vodi Odjel za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH. Podršku u vađenju i uništavanju bombi pružaju demineri iz nadležnih struktura u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici nadležnih institucija iz Republike Hrvatske.

Vađenje avionskih bombi će se izvršiti 19. jula od 17.00 – 21.00 sati, a uništavanje 20. jula od 10.00 – 13.00 sati (pripremne aktivnosti će se provesti od 5.00 -10.00 sati).

Saradnja između dva ministarstva se nastavlja i u narednom periodu.

Dogovoreno je da naredni prioritet bude uklanjanje i uništavanje pronađene avionske bombe koja se nalazi u rijeci Savi ispod mosta koji povezuje Brod i Slavonski Brod.

Predviđeni termin za realiziranje pomenute aktivnosti je od 1. do 14. augusta, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.