BIZNIS

Ispunjeni dugogodišnji zahtjevi proizvođača

Usvojen Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji

Ml. D.

15.7.2016

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, nakon što ga je prethodno usvojio Dom naroda. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od objave u "Službenim novinama FBiH", a primjenjivat će se istekom godine od dana stupanja na snagu.

Za Federaciju BiH usvajanje ovog zakona ima za primarni cilj pravno reguliranje oblasti organske proizvodnje. 

Posebno radi osiguranja uvjeta da taj sektor može biti razvijan u skladu s promjenama koje su se desile u poljoprivrednoj politici, u proizvodnji i na tržištu, te ispunjavanja dugogodišnjih zahtjeva onih koji se bave organskom proizvodnjom u BiH.

Ovaj zakon primjenjuje se uz važeće propise o proizvodima kojima se uređuju proizvodnja, prerada, distribucija, deklariranje, označavanje i kontrola, uključujući propise o ljudskoj hrani i hrani za životinje.

husein-hasic-zsfbih

Hasić: Potrebne mjere

- Dobro je što je donesen taj zakon. Evo, baš sada sam u Bugojnu u jednom plasteniku gdje su organski proizvodi. Prema mom mišljenju, organska proizvodnja je potrebna i moguća, ali ako se primijene sve potrebne mjere, i to prije sadnje - rekao nam je jučer Husein Hasić, predsjednik Zadružnog saveza FBiH. 

Iz Saveza "Organsko FBiH" podržavaju donošenje Zakona i smatraju da će to uveliko poboljšati stanje u ovom sektoru. U ovom periodu prilagođavanja, dok zakon ne stupi na snagu, federalno i kantonalna ministarstva moraju dati podršku proizvođačima, jer dugo su bez poticaja i subvencija. 

A kako navodi predsjednik Saveza Sejad Herceg, oni koji već dugo imaju certifikate, ispunjavaju sve uvjete po standardima EU.