BIH

EIB traži istragu i povrat novca zbog korupcijske afere u RS

Upućen zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH

K. KEŠMER

17.7.2016

Evropska investicijska banka (EIB) zatražila je od Ministarstva sigurnosti BiH detaljnu istragu o milionskim sredstvima koje je ova banka plasirala u Bosnu i Hercegovinu, a koja su jednim dijelom misteriozno nestala, potvrđeno je za „Avaz“. Prije nekoliko dana na adresu Ministarstva sigurnosti stigao je zahtjev iz ove finansijske institucije EU da se ispitaju pojedini aranžmani, odnosno projekti koje je pristala finansirati ove banka.

Novac preusmjeren

Da je EIB uputio pismo ovakvog sadržaja u Ministarstvo sigurnosti, potvrdio nam je i ministar Dragan Mektić. Na pitanje je li stigao ovakav zahtjev, odgovorio je:

- Nešto je stiglo, ali morate me razumjeti. Obavezao sam se da neću ništa o tome pričati i moram to ispoštovati.

Ipak, kako saznajemo od izvora bliskih Vijeću ministara BiH, problematična investicija EIB-a išla je preko Investicione banke RS. Kako nam je rečeno, radi se o kreditu u vrijednosti od 50 miliona eura.

- Dio tih sredstava utrošen je prema planu, odnosno za projekt za koji se i apliciralo u EIB-u. Ali, dio novca nije. Prema njihovim informacijama, novac je preusmjeren u neki drugi posao po nekim korupcijskim linijama, odnosno radi se o namještanju poslova – tvrdi naš izvor.

On dalje navodi da državni nivo nema veze s tim kreditom, jer Vijeće ministara samo formalno potpisuje ovakve dokumente, s obzirom na to da entiteti nemaju nadležnosti da direktno pregovaraju s institucijama EU, kao što je EIB.

- Mi smo samo potpisnik, a RS je implementator, odnosno korisnik novca. Tako da državni nivo nema ništa s tom aferom, već isključivo RS – navodi naš izvor.

dragan-mektic-press-03-ss

Mektić: Bez komentara

Olakšati posao

Kako nam je kazao, EIB će, nakon što je obavijestio Ministarstvo sigurnosti, u skorije vrijeme uputiti detaljnu dokumentaciju kojom raspolaže, što bi istražiteljima trebalo olakšati posao.

- Uz to, EIB će svakako tražiti povrat cijelog novca. Ovakve stvari svakako nam škode ugledu – ističe naš izvor.

Banke već propadale

Mektić je i ranije upozoravao da su pojedine banke upletene u korupcijske afere, koje dosežu milionsku vrijednost. Osim toga, u RS je već nekoliko banaka propalo zbog sličnih afera, kao što su „Bobar banka“, „Banka Srpske“ i „Balkan investment banka“.