BIH

Veće uštede mogu se napraviti kupovinom domaćih proizvoda

Cijene hrane niže nego lani

A. NUHANOVIĆ

16.7.2016

U maju ove godine, prema evidenciji Federalnog ministarstva trgovine, cijene namirnica pale su za jedan posto u odnosu na mjesec ranije i za skoro dva posto u odnosu na cijene početkom godine. 

Da je došlo do pojeftinjena, pokazuju i podaci Zavoda za statistiku Federacije BiH. U biltenu Agencije navedeno je da su u maju ove godine, a u odnosu na isti period 2015., cijene niže za ukupno 1,6 posto.  

Ostvarene uštede 

S obzirom na to da skoro polovinu kućnog budžeta prosječna bh. porodica potroši na hranu, istražili smo kolike su trenutne cijene te ih uporedili s onima na početku godine. Računica govori da se uštede mogu napraviti na riži, jajima, luku, krompiru, voću, povrću.

Tako je, primjerice, riža jeftinija i sada košta 3,4 KM, dok je u januaru koštala 3,6 KM. Riža je, ipak, kada se porede gradovi u Federaciji, najjeftinija u Orašju i košta 1,8 KM po kilogramu, a najskuplja u Mostaru i njena cijena je 3,8 KM.  

Kada se uporede ostali proizvodi u ovih pet mjeseci, niže su i cijene ribe, koja sada košta 9,4 KM po kilogramu, dok je najskuplja pastrmka u Zenici i košta deset KM. Pojeftinilo je i povrće, te se banane mogu naći po cijeni od 2,5 KM, a jabuke po 1,5 KM. 

Građanima naruku ide i to što su u našoj zemlji cijene voća i povrća u odnosu na one koje su prikazane na policama trgovina znatno pristupačnije i povoljnije na pijacama, čak za pola ili jednu marku. Gledajući trenutne cijene, jaje po komadu košta 20 feninga i jeftinije je za deset feninga nego na početku godine, a školjka jaja može se kupiti za pet, dok je u januaru školjka jaja iznosila i do 7,5 KM. 

Iste su cijene brašna, hljeba, mlijeka kao u prethodnom mjesecu, ali i na početku godine. To su jedine zamjerke građana, koji smatraju da postoji prostor da i ti proizvodi budu jeftiniji. 

Akcijske ponude

- Cijena hrane u trgovini ovisi o namirnici. Nešto je skuplje, nešto se može naći za relativno povoljnu cijenu. Treba gledati akcije, čini mi se da sve više ljudi kupuje na taj način. Samo još da pojeftine ulje ili šećer, bilo bi dobro. Evo, za 50 maraka dobila sam puniju korpu. To je dobro - kazala nam je Hašmeta Višnjić s Grbavice, koja je zadovoljna ovogodišnjim cijenama. 

Dodala je da se posebne uštede mogu napraviti kupovinom domaćih proizvoda, koji su opet za nekoliko feninga jeftiniji od uvezenih. Građani se nadaju da će se ovakve cijene zadržati do kraja godine.