BIH

Invazija Bosanaca na Ulcinj!

Crnogorsko primorje prepuno turista iz naše zemlje

E. Trako

16.7.2016

Crnogorsko primorje od Ulcinja do Budve svake godine sve je interesantnije, a na plažama ovih turističkih mjesta ljetuje sve više Bosanaca i Hercegovaca, u šta se uvjerila i "Avazova" patrola koja se jučer zaputila u Ulcinj. Od Sarajeva do Ulcinja, preko prijelaza Šćepan-Polje, potrebno je pet sati vožnje. 

Mala plaža

Gužve u vrijeme našeg dolaska nije bilo. U Ulcinju je sve prilagođeno turizmu. Njegova morska obala prostire se dužinom od čak 32,7 kilometara. Od toga je 20 kilometara plaža. 

Naše prvo odredište bila je Mala plaža. Krcata je kupačima. Na njoj su Makedonci, Srbi, Česi, Albanci, Bosanci. Suncobran do suncobrana, peškir do peškira, ležaljka do ležaljke. Parking smo uredno platili iznenađujuća dva eura, i to za cijeli dan. 

Avdo Tafić, rođeni Ulcinjanin, prvi nas ljubazno pozdravlja.

- Ja sam se ovdje rodio, ali Bosna mi je u srcu, tamo sam proživio najljepše godine svog života!. Ma j..... zemlju koja Bosne nema - reče nam Avdo kroz smijeh.

Na plaži prepoznasmo i prve turiste iz naše zemlje. Dursum i Sabina Mustedanagić iz Bosanske Otoke već peti dan su u Ulcinju i namjeravaju ostati još sedam dana. Na plaži se odmaraju uz izdanje "Dnevnog avaza".

dursum-i-sabina-mustedanagic

Mustedanagići: Uživaju uz "Avaz"

- Za naš standard Ulcinj je odlična opcija. Cijene su kao u Sarajevu, ništa nije skuplje. Kafu pijemo za jedan euro, a smještaj nam je 25 eura po danu u apartmanu za nas dvoje - govore nam izuzetno zadovoljni supružnici Mustedanagić. 

A konobari u obližnjem restoranu "Rosa", koji ima i mogućnost izdavanja soba s polupansionom, demonstriraju tu ljubaznost. Po osobi je cijena soba u ovom objektu 25 eura. Konobari Armen i Medu objašnjavaju nam da se to može dobiti i još jeftinije.

- Zavisi odakle ljudi dolaze i koliko ih ima. Ako dođe porodica, naravno da može ići smještaj s popustom - govori Armen.

Posjetili smo i hotele "Bellevue" i "Olympic". U hotelu "Bellevue" na bazi polupansiona cijena je 31 euro po osobi dnevno uz doručak i švedski sto. Ana Živanović, portparol i šef prodaje, kazala nam je da su u hotelu "Olympic" cijene 27 eura po osobi dnevno u špici sezone, dok djeca do dvije godine uzrasta imaju boravak.

- Minimum korištenja pansiona je tri dana, ispod tri dana cijena se uvećava za 20 posto. Hotel "Bellevue" ima svoju plažu, restoran, aperitiv bar, diskoteku, teretanu. Sve sobe imaju klima-uređaj, mini frižider, kablovsku... - pojašnjava Živanović.

Poslije obilaska hotela uputili smo se na Veliku plažu, koja je duga 12 kilometara. 

ana-zivanovic-ulcinj

Živanović: Dobra ponuda

Nudisti i nenudisti

Vodeći se stihovima pjesme srbijanskog muzičkog sastava "S.A.R.S.", "kada novčanik otanja, ide Ada Bojana", nailazimo na otok u obliku trougla čije dvije strane opasava rijeka Bojana. Destinacija je koja privlači veliki broj gostiju. 

- Plaža Ade Bojane, na kojoj su prošle godine bila 5.473 gosta, sastoji se od dva dijela, nudističkog i nenudističkog. Na Adi rade i dvije škole za kitesurfing. Inače, Ada se nalazi u top 19 svjetskih destinacija za kitesurfing, paraglajding, windsurf - pojašnjava Ana Živanović. 

Odličan noćni život

Elvir Neilović, koji nam je kazao da je iz Sarajeva, kaže da mu je Ulcinj interesantan iz više razloga. 

- Noćni život ovdje je odličan. Svi restorani, diskoteke, klubovi na otvorenom imaju odličnu ponudu. Nastupaju često poznati muzičaru - kaže Neilović.

CIJENE

  • 1 euro - kafa
  • 2 eura - pivo
  • 5 eura - pasta sa sirom
  • 6 eura - pizza u prosjeku
  • 2,5 eura - omlet
  • 2,5 eura - supa
  • 5 eura - rižoto